Utryghed på hospitalet: Falsk negativ coronatest kan have kostet Manfred livet

Lis Thomassens mand døde af coronavirus i tirsdags. Ifølge hende var han ikke smittet, da han i sidste uge kom på sygehuset, men han var syg, da han kom hjem.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Robin Van Lonkhuijsen/AFP/Ritzau Scanpix

Lis Thomassens mand, Manfred, kom fredag hjem efter en otte dage lang indlæggelse til behandling af hjerte-lunge-sygdom på Medicinsk Afdeling i Holstebro.

Men allerede dagen efter udskrivelsen blev han dårlig, og tirsdag måtte Lis iført handsker og maske tage afsked med sin mand for sidste gang. Covid-19 havde krævet endnu et liv.

- Det er svært at give afsked på den måde. Det kan man slet ikke forestille sig, siger hun.

Ifølge enken var Manfred ikke smittet med virus, da han blev indlagt med hjertesygdom, og han fik ingen besøg undervejs netop af hensyn til smitterisiko – heller ikke af hende.

- Det er frygteligt. Jeg er så bitter. Men hvad skal jeg gøre ved det? Jeg ved jo ikke, hvor godt de har gjort det for ham, når jeg ikke er der, siger hun til TV MIDTVEST.

Hun kan ikke vide med sikkerhed, om hendes afdøde mand fik virussen under indlæggelsen, men coronatesten, som Manfred testede negativ i inden indlæggelsen, har en fejlmargin på 15 procent.

Og sygeplejerskerne i Holstebro er hårdt ramt.

- Der er i hvert fald 35, der er smittet. Rigtig mange sygeplejersker er utrygge, og vi hører også fra sygeplejersker, der går og overvejer, om de skal sige deres job op, for det her er simpelthen for hårdt at være i, siger Bente Rasmussen, der er næstformand i Kreds Midtjylland ved Dansk Sygeplejeråd.

Sundhedssystemet er i forvejen presset i bund, og skulle en bølge af opsigelser blandt sygeplejerskerne pludselig blive en realitet, bliver situation unægteligt markant værre.

Region Midtjyllands ledelse er dog bekendt med situationen og forsøger at tackle det.

- Det er selvfølgelig bekymrende, og vi kan også se i udlandet, at man ikke alle steder er lykkedes med at undgå smitte af sundhedspersonale. Derfor er vi meget opmærksomme på, at vi skal have værnemidler, der gør, at personalet kan føle sig trygge, når de går på arbejde, siger Anders Kühnau (A), der er formand for Region Midtjylland.

Ledelsen i Hospitalsenhed Vest kan ikke afvise, at patienter og personale har smittet hinanden på sygehusene.

- Det kunne måske være en årsag til udbruddet, men der er mange forklaringer på det, så vi har ikke kun en enkelt forklaring. Der er mange led i det her sygdomsaspekt, siger Jens Friis Bak, der er lægefaglig direktør ved Hospitalsenhed Vest.

Alligevel fortæller han, at de nu vil teste oftere og mere grundigt for en sikkerheds skyld, og det er på linje med Region Midtjyllands forsøg på at forhindre smitte på sygehusene.

- Hvis man kommer ind med tydelige symptomer på at være smittet med coronavirus, så selvom vi tester dem negative, skal vi håndtere dem, som om de havde coronavirus. Både af hensyn til patienter og personale.

Lis Thomassen håber, at flere værnemidler og mere sikkerhed fremover vil beskytte andre udsatte patienter som Manfred, så ingen andre skal gennemgå det, hun har den seneste uge.

- Han var syg, og vi vidste, det fik en ende på et tidspunkt. At det så skulle ende på den her måde, det er jeg ked af, siger hun.