Landsbyer higer efter fjernvarme: I Borris får de hjælp fra både kommunen og regionen
Det offentlige spæder gerne til, når landsbyer skal finde ud af, om de kan komme på fjernvarmenettet. Alligevel er det en udfordring at finde den bedste løsning.
Før jul sagde regionen ja til at sende penge til landsbyen Borris uden for Skjern, så de kan blive fri for naturgas. Og nu har kommunen så gjort det samme.
For Ringkøbing-Skjern Kommune vil nemlig betale for, at i alt 21 landsbyer kan få undersøgt, hvilken varmeløsning der er bedst og billigst for hver enkelt landsby.
- Vi har set, hvordan forskellen på at bo i en by med fjernvarme og i en landsby med naturgas eller uden fælles varmeforsyningskilde med ét blev ret markant. I Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker vi, at folk også fortsat skal have lyst - og råd - til at bo eller bosætte sig i landdistrikterne, siger borgmesteren i Ringkøbing-Skjern, Hans Østergaard (V), i en pressemeddelelse.
Kommunens hjælp vækker glæde i Borris.
- Det er prisværdigt, at der både kommer input fra regionen og kommunen til at hjælpe os, men det er stadigvæk en stor udfordring, vi bliver kastet ud i, siger Nis Jessen til TV MIDTVEST.
60 til 100 millioner
Nis Jessen er formand for Borrisrådet. Rådet undersøger, om man kan få fjernvarme eller en anden kollektiv opvarmningsform til byen.
Det er ikke så ligetil. Borris ligger 10 kilometer fra fjernvarmenettet i Skjern. Og det skaber nogle udfordringer, hvis drømmen om en fælles varmeløsning for de 350 husstande skal blive til noget.
- Etableringsomkostningerne kan blive 60 til 100 millioner kroner, afhængig af hvilken model vi arbejder videre med, siger Jes Nissen.
Vil være godt med en fælles løsning
Byformanden har boet i Borris siden 1984 og har selv fået installeret en varmepumpe. Men i en betydelig del af landsbyens huse fyrer man med naturgas.
Det er en udfordring, når man gerne vil tiltrække nye borgere til byen.
Naturgas skal være udfaset som opvarmning i danske hjem i senest 2035. Om løsningen bliver, at alle skal have egen varmepumpe, et fælles jordvarmenet eller noget tredje, vil blive afgjort allerede i løbet af foråret i år, tror Jes Nissen.
- Det vil da være godt for byen at finde en fælles løsning, siger Jes Nissen.