Forhånet personale i Naturkraft: - Vi læner os op ad hinanden
Personalet i oplevelsesparken Naturkraft i Ringkøbing har været udsat for lidt af hvert, men et stærkt sammenhold hjælper dem gennem udfordringerne.
- Kasket, rød jakke, Naturkraft. Ja tak!
Sådan lyder det fælles kampråb inde bag voldene i den hårdt prøvede oplevelsespark Naturkraft i Ringkøbing.
Ordene kommer fra personalet om morgenen lige inden arbejdet går i gang. Her står de skulder ved skulder klar til at møde dagens udfordringer.
Og netop det at kunne stå skulder ved skulder har hjulpet medarbejderne gennem den svære og udfordrende periode, som har præget en fejlslagen opstart for det, der skulle have været et stort trækplaster for ikke bare byen men hele kommunen.
- Der har været dage, hvor det ikke lige har været så sjovt at møde ind, fordi der har været så meget i pressen omkring, hvad vi har formået, og hvad vi ikke har formået, siger butiksansvarlig i oplevelsesparken, Sara Didriksen og fremhæver en speciel kategori af oplevelser:
- Hvis man har sin naturkraftjakke på ned i byen, så kan man godt få nogle blikke, som ikke er så rare.
Modviljen og nedladende kommentarer fra lokalsamfundet har fået flere medarbejdere til at sige op i parkens korte levetid, men de, der er tilbage, står sammen skulder ved skulder - det gør de hver dag.
- Helt sikkert, helt sikkert.
- Vi læner os op ad hinanden, og når vi så har en dårlig dag, så hjælper vi hinanden med at komme videre, fastslår Sara Didriksen.
Festen der aldrig blev til noget
Turistattraktionen har siden åbningen i 2020 måttet leve med nedlukninger og udeblivende besøgende som så mange andre.
- Den start, vi skulle have haft, den fik vi jo slet ikke. Den, fest vi skulle have, den kunne vi slet ikke afholde, for folk måtte jo ikke være her på grund af corona. Så det var en helt anden måde, vi fik startet op på end det, vi havde drømt om.
Ordene kommer fra driftsansvarlig Henrik Ruhe ude på værkstedet. Her kan han fikse stort set alt, når det går i stykker.
Den fingersnilde multikunstner har været med helt fra parkens skæve start i 2020.
Dengang blev Naturkrafts pengekasse ramt hårdt, for den var tom efter etableringen af oplevelsesparken, som havde kostet 300 millioner kroner.
Det første år havde parken forventet 280.000 gæster. Det tal endte i stedet på omkring 100.000. Det var heller ikke godt for en trængt økonomi.
- Det har vi sloges med lige indtil i år. Det er svært at åbne en ny feriepark i sådan en tid, fortæller Henrik Ruhe.
Små former af kaos
Michael Solgaard er en af formidlerne på stedet. Selvom han kun har været ansat 10 måneder, så mærker han også de ar, Naturkraft har på sjælen.
- Ja, det kan jeg godt.
- For 5 måneder siden, fik vi ny direktør herude. Når det hele bliver vendt rundt på den måde, så opstår der små former af kaos, og det kan være svært at navigere i. Man kan mærke, ens kollegaer bliver slået lidt ud af den, lyder det fra ham.
Men en ny direktør ved roret varsler samtidig en ny tid, hvor også optimisme præger den fremtid, medarbejderne nu ser ind i efter en barsk opstart.
I februar 2022 fik Ringkøbing Museum overdraget ansvaret for attraktionen, så nu er den i gode hænder, vurderer Sara Didriksen.
- De har i hvert fald forstand på, hvordan det er, man driver nogle steder, der minder om det her, og de har rigtig meget erfaring indenfor turisme, kulturturisme og bæredygtighed. Så det er nogle rigtig gode kolleger, jeg har fået gennem museet.
En kæmpe oplevelse
Også ud på værkstedet hos Henrik Ruhe er troen på projektet intakt.
- Jeg er helt sikker på, at det skal vi nok få op at køre. Det er jeg slet ikke i tvivl om overhovedet.
Og på trods af stor lokal modstand og protester mod at skattekroner gentagne gange er blevet brugt på et underskudsramt foretagende, så fortryder Henrik Ruhe ikke, at han i sin tid søgte jobbet på den udskældte og forhånede arbejdsplads.
- Jeg synes, det har været fantastisk at prøve at være med til at rejse noget nyt op. Det har været en kæmpe, kæmpe oplevelse, pointerer han.
Selvom han har sat en stor ære i som indkøber at få de billigste priser på bedste vestjyske maner, så afslører han, at der helst skal gå noget i stykker, for at det har været en god dag på arbejde.
For så er der noget at lave her på værkstedet, lyder det fra ham med stor lune.
Fællesskab som springbræt
Tilbage til rundkredsen og kampråbet:
- Kasket, rød jakke, Naturkraft. Ja tak!
Medarbejdere, der er klar til at løfte et projekt og hinanden, skulder ved skulder, det er og har været en vigtig del af formlen på at få Naturkraft til at klare selv de hårdeste storme.
- Vi har et rigtigt godt kollegafællesskab, og vi har det megafedt sammen både fagligt og personligt, så mine kollegaer er også med til at hive stemningen op, når der har været nogle trælse tidspunkter, siger butiksbestyrer Sara Didriksen og fortsætter:
- Det er dejligt at møde ind til kollegaer, som vil én det bedste, og som man kan spare med på flere forskellige områder.
Samme milde vinde blæser over kollegaen Michael Solgaard.
- Jeg tror, det springbræt, vi ser her – den gode arbejdskultur kollegaer i blandt, hvor vi støtter hinanden – der har vi fundamentet for succes. Det kan jeg mærke, siger han og uddyber:
- Jeg glæder mig lige så meget til at se kollegaerne som til at se gæsterne.
Og selvom han kun har været på stedet lige under et år, så er han ikke i tvivl om fremtiden:
- Det er bare den der fornemmelse af, det er det her, resten af mit liv skal byde på. Det føles virkelig som den rette hylde, lyder det fra den dedikerede medarbejder.