Maj havde en almindelig café, men så tog hun en klima-venlig beslutning
I et hjørne af Viborg Street Food ligger en café med holdning. 1. oktober sagde ’Reborn’ farvel til kød.
Den største klimasynder i køledisken er kød, og de senere år er der da også væsentligt flere, som er blevet vegetarer.
I Viborg er en caféejer nu gået et skridt videre i jagten på at blive så klimavenlig som muligt.
- Det giver mening for mig at have en forretning, der er så bæredygtig som muligt, siger indehaver af Café Reborn i Viborg, Maj Schiøtte.
Tænker på børnene
Faktisk har Maj Schiøtte ikke bare sagt farvel til kød på menukortet men til alle former for animalske produkter i den lille forretning.
- Jeg har to børn, og jeg vil rigtig gerne have, at vores verden bliver ved med at være rar at leve i, og at den også er her om mange, mange år, når de engang får børn, siger caféejer, Maj Schiøtte.
Og hendes filosofi er der allerede flere kunder, der sætter pris på.
- Det er jo super sejt - sådan virkelig. Det er jo fremtiden et eller andet sted, siger Karsten Kjærulf-Hoop, der er selvstændig i Viborg.
Frygtede det lidt
Skiftet til at blive hundrede procent vegansk er sket den 1. oktober.
- Jeg var lidt bange for det, men det er gået godt, fortæller Maj Schiøtte.
Der er stadig kun ganske få veganske spisesteder her i landsdelen, men i de større byer vinder de frem, og for caféens kunder betyder det meget, at der dukker flere muligheder op for at spise grønt.
- Det er så vigtigt, og der er ikke nok mennesker, der gør det, så det er os få, der starter med at gøre det. Så lader andre folk sig forhåbentlig inspirere af, hvad jeg gør, siger Malene Kjærulf-Hoop, Freelancer i Viborg.
- Det er en del af en bevægelse, og det er virkelig trendy. Det er et tog, der kører nu, og mange er klar til at stige på toget, og jeg vil også med på det, fastslår Sarah Joy, der er kunstnerisk leder og bor i Viborg.
På den store skala gør et lille vegansk spisested måske ikke den store forskel, men Maj Schiøtte tænker på det på en anden måde.
- Der er ingen, der kan gøre alt, men alle kan gøre noget, og hvis man hele tiden er lidt opmærksom på, at man måske kan skære kødet fra nogle dage om ugen, eller jeg kan tage cyklen på arbejde... der er mange småting, man kan gøre i sin hverdag, som jeg tror på giver mening, hvis mange gør det, mener Maj Schiøtte.