Han fik færrest stemmer: - Det har været det hele værd
Med kun 15 stemmer er Gustav Sieg Sørensen den folketingskandidat i Midt- og Vestjylland, som fik færrest personlige stemmer. En kristendemokrat ligger nummer to på den nedtrykkende liste.
71 år, pensionist og politisk aktiv siden 1958.
Det er tre mærkater, man kan sætte på Gustav Sieg Sørensen, en sallingbo, der nu bor i Thy, og stillede op for Alternativet ved folketingsvalget.
Med kun 15 personlige stemmer kom Gustav Sieg Sørensen selvsagt ikke ind. Faktisk er han er den kandidat i Nordjyllands Storkreds, som fik færrest personlige stemmer.
Men det slår ikke den pensionerede lærer ud.
- Jeg fik flere personlige stemmer i 2019, men jeg var forberedt på, at jeg ikke ville få mange stemmer, når nu jeg ikke har været ude at lave valgkamp. Så jeg er ikke skuffet over det, siger Gustav Sieg Sørensen.
Chokeret over dårligt resultat
Det er Per Asp fra Kristendemokraterne til gengæld.
Han er den kandidat, som har fået færrest stemmer i Vestjyllands Storkreds.
Da han fik at vide, at kun 28 havde sat kryds ud for hans navn, var han chokeret.
- Det er jo katastrofalt. Når jeg trækker min familie og nærmeste fra, så har jeg ikke trukket ret mange stemmer, siger Per Asp, som er opstillet i Silkeborg.
Han havde satset på 300 stemmer, så et resultat på under 10 procent af planen er langt fra tilfredsstillende, fastslår han.
- Nu skal vi lige have rystet pelsen og så have en snak om, hvordan vi kommer videre. Vi må analysere på, hvorfor det gik så skidt, som det gjorde.
Kristendemokraterne ligger også nederst
På landsplan var Kristendemokraterne også det parti, som fik det værste valg.
Med 0,52 procent af stemmerne nåede partiet ikke over spærregrænsen og blev dermed ikke valgt ind i Folketinget.
Det ærgrer den midtjyske kandidat Per Asp.
- Jeg troede, partiet ville klare sig bedre, fordi det ofte har været partinavnet, som skabte en distance, fordi vi fremstår som et religiøst parti. Det har vi gjort meget ud af at fortælle, at vi ikke er, og partiet har også skiftet indstilling til abortspørgsmålet, funderer han.
Han blev også chokeret over nyheden om de få personlige stemmer, fordi han tidligere har stillet op til kommunalvalget i Silkeborg Kommune for Dansk Folkeparti, hvor han fik mange stemmer, siger han.
- Jeg ved ikke, hvordan jeg skulle havde gjort det bedre, om jeg skulle have ofret 50.000 kroner på bannere. Det, tror jeg ikke, ville have flyttet noget overhovedet, siger Per Asp.
Partiet i første række
Men personlige stemmer er ikke alt.
Det mener Gustav Sieg Sørensen fra Alternativet - ham med de 15 stemmer. 15 stemmer, som han er godt tilfreds med.
- Selvom man kun får 15 stemmer, så kunne det jo være lige netop de 15 stemmer, som er afgørende for, om partiet kommer over eller under spærregrænsen, påpeger han.
Han har været politisk aktiv i 64 år, både i partiet Radikale, i menighedsråd og skolebestyrelser.
Nu er han skiftet fra Radikale til Alternativet og stillede op til folketingsvalget alene for at sikre, at partiet kom over spærregrænsen.
- Der har været mange meningsmålinger, hvor vi er blevet placeret under spærregrænsen. Men det lykkedes at komme over, og det har jeg det godt med.
- Vi er blevet seksdoblet i Folketinget. Så er det jo det hele værd, siger Gustav Sieg Sørensen.