Konservative bør deltage i bred regering, mener tidligere folketingsmedlem

Konservatives Per Ørum mener, at hans parti bør søge indflydelse og ansvar i form af regeringsdeltagelse.

Per Ørum har siddet i Folketinget for konservative og Kristendemokraterne. I dag er han medlem af byrådet i Herning for konservative.
Per Ørum har siddet i Folketinget for konservative og Kristendemokraterne. I dag er han medlem af byrådet i Herning for konservative.
Foto: Selma Bjørnestad Kvist Åstrøm, TV MIDTVEST

Den kommende regering bør rumme en eller flere konservative ministre.

Sådan lyder opfordringen nu fra Per Ørum, der er konservativt medlem af byrådet i Herning Kommune.

- Jeg vil klart opfordre mit eget parti  til at søge indflydelse og ansvar i form af regeringsdeltagelse i den aktuelle situation for Danmark i håb om at udsigten bliver bedre for vores land, lyder det i et opslag på Facebook.

Per Ørum er i dag medlem af Herning Byråd, men var fra 2005-2010 medlem af konservative, der på det tidspunkt sad i regering med Venstre.


Han mener, at tiden er moden til et samarbejde over den politiske midte.

- Tiden er ikke længere til at læne sig ud mod yderfløjene på både højre og venstre side. Tiden kalder på ansvarlighed, modenhed og samarbejde på tværs af traditionelle modsætninger, parti-egoistiske hensyn, skriver han i sit opslag, hvor han refererer til et interview med direktøren i Dansk Industri.

Gode erfaringer fra Herning

I løbet af valgkampen har partiformand Søren Pape Poulsen gentagne gange afvist idéen om en bredt funderet regering, der rummer partier fra hver side af midten.

- Alle mulige andre må godt gå i regeringen med Mette Frederiksen, jeg kommer bare ikke til det, lød det eksempelvis på et pressemøde i starten af oktober.

Per Ørum har ikke haft mulighed for at uddybe sit opslag, men han skriver blandt andet, at krigen i Ukraine samt energikrise, inflation og et "sundhedsvæsen, der er i frit fald", kalder på et bredt samarbejde.

- Tiden kalder på at de "voksne" partier sætter sig sammen, og det er mit håb, at det sker ved de forestående regeringsforhandlinger på Marienborg, skriver han.

Per Ørums overvejelser bygger på erfaringer fra byrådet i Herning, hvor der længe har været tradition for det brede samarbejde.

- Behovet for sammenhold bliver blot større i forhold til de politiske udfordringer, vi aktuelt ser ind i lige så langt øjet rækker, skriver han.

Har justeret sit syn

Positive erfaringer fra byrådet finder man hos Viborgs borgmester, Ulrik Wilbek (V).

- Jeg har altid været til det brede samarbejde. Det ser vi meget i de forskellige byråd, vi har i Danmark. Jeg bifalder absolut, hvis Jakob Ellemann nu synes, at han kan få forhandlet sig frem til noget fornuftigt, at gå med i en bred regering, siger han til DR.

Alle Folketingets partiet var fredag til regeringsforhandlinger på Marienborg.
Alle Folketingets partiet var fredag til regeringsforhandlinger på Marienborg.
Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix

Fredag satte fungerende statsminister og kongelig undersøger Mette Frederiksen (S) et punktum for de indledende regeringsforhandlinger.

- Vi går på værkstedet og i tænkeboks på baggrund af drøftelserne og en god, lang dag, lød det fredag aften fra den socialdemokratiske formand.

Ved samme ombæring havde Søren Pape Poulsen mildnet sit syn på en kommende regering.

- Jeg synes, vi skal prøve nogle ting af, og K vil da rigtig gerne i regering, men det er ikke sikkert, det er den her regering, vi skal være i, lød det han tog plads foran journalisterne.

Regeringsforhandlingerne fortsætter mandag.