Sygeplejersker hilser valg velkommen - håber at komme på politikernes dagsorden
Problemer med rekruttering og fastholdelse i sygeplejefaget er stadig et stort problem, og nu hvor valget står for døren, skal det igen tydeligt på dagsordenen, mener to sygeplejersker.
Ved middagstid trykkede Mette Frederiksen (A) på valgknappen, og allerede nu melder mange sig ind i kampen og forsøger at få en stemme i debatten.
To af dem er sygeplejersker, der føler, at politikerne bør sætte fokus på dem, når de skal diskutere politik de kommende uger.
Under og efter coronakrisen har sygeplejerskerne været presset som aldrig før, og i en undersøgelse fra september 2022 fastslår Dansk Sygeplejeråd, at 52 procent af de ledende sygeplejersker i regioner og kommuner mangler sygeplejersker på deres afdelinger.
Det er tal, der ikke overrasker sygeplejerske og næstformand i foreningen Danske Anæstesisygeplejersker, Sofie Kjølbye Nissen.
- Det er jo et problem, vi har råbt op om længe. I årevis har ansatte i sundhedsvæsenet skrevet og fortalt og vist, hvor dårligt det står til. De er simpelthen nødt til at tage ansvar for det, siger hun.
Problemet er røget i glemmebogen
Derfor er hun nu glad for valgudskrivelsen, fordi det giver mulighed for at genoptage debatten, som ifølge hende er røget i politikernes glemmebog.
- De bliver nødt til at forholde sig til, at det faktisk er dem, der har ansvaret for at udstikke retningslinjer for sundhedsvæsenet, og derfor synes jeg også, at det er helt på sin plads, at det kommer til at blive diskuteret her i valgkampen, lyder det fra næstformanden.
Inden for anæstesien oplever hun netop et tydeligt pres grundet mangelfuldt og ufleksibelt personale efter strejken.
- Efter strejken sidste år, så er det gået direkte ned ad bakke. Vi er blevet mere ufleksible i forhold til at tage ekstraarbejde, og vi føler os generelt umotiverede til at være fleksible inden for vores arbejde. Så jeg synes jo, at det er oplagt, nu hvor det var folketingets politikere, der lavede det indgreb og stoppede vores overenskomstforhandlinger dengang, at de tager ansvar nu, udtaler hun.
Uden løsninger bliver patienterne endnu hårdere ramt
I Silkeborg Kommune er Pia Medum Bennetsen hjemmesygeplejerske og fællestillidsrepræsentant for alle sygeplejerskerne i kommunen, og hun er helt enig i Sofie Kjølbye Nissens opråb, nu hvor der er udskrevet valg.
- Jeg synes lige nu, at det er svært at føle sig helt tryg inden for sundhedsområdet, fordi der er så store udfordringer og så stor mangel på personale. Og her i kommunerne ved vi jo godt, hvor patienterne havner, men det er der ikke fokus på. Det er jo os, der står og skal løfte den kæmpe opgave, og lige nu følger midlerne ikke med, forklarer Pia Medum Bennetsen.
Sofie Kjølbye Nissen ser allerede konsekvenserne som anæstesisygeplejerske på Regionshospitalet i Viborg, og hun frygter, at det bare bliver endnu værre i hele sundhedsvæsenet, hvis politikerne ikke snart griber ind.
- Landet over er der problemer med, at operationsstuer står tomme, fordi vi simpelthen ikke er anæstesisygeplejersker til at bedøve de patienterne. Det betyder jo, at patienter kommer på en venteliste, hvis de fejler noget, der godt kan vente, eller også bliver de henvist til et privathospital.
- Og overordnet set er det jo ikke meningen, at vores patienter skal ud i privat regi, forklarer hun og uddyber, at det giver en ond spiral af problemer med fastholdelse og rekruttering af andre faggrupper på hospitalet, når de ikke kan fuldføre deres arbejde.