Sundhedskommentator forsvarer Fredberg: Afskedigelsen er sket på et grumset grundlag
Den erfarne sundhedskommentator Nicolai Döllner langer nu ud efter hospitalsledelsen i Region Midtjylland på grund af Fredberg-sagen. Han mener, at fyringen er sket uberettiget.
Ulrich Fredbergs afskedigelse fra sin stilling som ledende overlæge på Diagnostisk Center på Regionshospitalet Silkeborg er ikke gået ubemærket hen.
Hverken hos befolkningen, i pressen eller hos hans kollegaer på sygehuset. Men den dramatiske afsked har også fanget den forhenværende chefredaktør på Dagens Medicins interesse.
Nicolai Döllner beskæftiger sig nu med at kommentere på og rådgive om sundhedsområdet, som han i 22 år arbejdede med som fagjournalist på Dagens Medicin. Han mener, at Ulrich Fredbergs fyring er baseret på urent trav.
- Afskedigelsen er sket på et grumset grundlag, og vi har i sundhedsvæsnet ikke råd til at undvære så fagligt kompetente personer som ham, siger Nicolai Döllner.
Overlægen blev ellers afskediget med to begrundelser; Han havde ikke overholdt sundhedsmyndighedernes seneste anbefalinger for opsporing af tidlige stadier af lungekræft, og så havde der angiveligt været gentagne tilfælde af samarbejdsvanskeligheder mellem ham og den øverste ledelse.
Ledelse med en blodig tilgang
Nicolai Döllner hælder til, at den sidste begrundelse er den, der har vægtet tungest. Og måske har førstnævnte begrundelse blot været en belejlig krog at hænge afskedigelses-hatten på for hospitalsledelsen.
- Det virker meget mærkeligt med en så blodig tilgang. Vi ser flere regioner nu, herunder Hovedstaden, som også må ud og undersøge, om de har overholdt disse retningslinjer. Der sker ingen fyringer, siger han.
Han påpeger desuden, at Regionshospitalet Silkeborg med Ulrich Fredberg i spidsen har nået en position, hvor de ubetinget er landets bedste til netop at opspore de tidligste stadier af lungekræft. Hvilket kan være fordi, retningslinjerne ikke er blevet fulgt til punkt og prikke, mener kommentatoren.
Den tidligere ledende overlæge har i videre udstræking benyttet lavdosis CT-scanninger frem for røntgen, som er langt mere usikkert. Retningslinjerne er dog senere blevet ændret til at anbefale fulddosis CT-scanninger ved svage tegn på lungekræft.
- Man har simpelthen fundet mange flere patienter i et tidligere stadie end i resten af landet. Det kommer til at have konsekvenser for folkesundheden, at han er væk. Han har sat en meget høj barre, og han har været en drivkraft, som alle medarbejderne har kunnet slutte sig til, siger Nicolai Döllner.
Ikke den første tvivlsomme fyring
Den erfarne sundhedskommentator skyder i stedet på, at det er en forskellig tilgang til de faglige aspekter af hospitalsdriften, som har kastet grus i maskineriet mellem Fredberg og regionens øverste hospitalsledelse, som siden 2010 har været med koncerndirektør Ole Thomsen i spidsen.
- Den ledelse, som Region Midtjylland har haft de seneste år, er simpelthen for moderne. Det her burde have været klaret internt over en kop kaffe. Ulrich Fredberg er knalddygtig, men samtidig meget kantet og en primadonna, siger Nicolai Döllner, og fortsætter:
- Ulrich Fredberg har kritiseret sin direktør. Han er selv politiker i regionsrådet. Det kan man ikke rumme øverst oppe, og det er et problem, for den slags personer er ofte de dygtigste.
Men afskedigelsen af Fredberg er ifølge Nicolai Döllner ikke det eneste eksempel på, at den øverste ledelse i Region Midtjylland har svært ved at tumle kritik.
Senest blev ledelsen på Viborg Sygehus i 2018 fyret på grund af 'strategiske uoverensstemmelser', og kommentatoren hæfter sig også ved den pludselige og for personalet chokerende fyring af daværende direktør for Aarhus Universitetshospital Gert Sørensen i 2011.