Bæredygtighed tog Morten fra Moncler og Valentino til Sunds: - Det var mit grønne vendepunkt
Nu er hans eget mærke Le Pirol i fokus for designeren Morten Underbjerg, som tidligere har lavet kjoler til store verdensstjerner.
- Der er ikke så meget Hollywood her. Til gengæld er det mere ægte.
Sådan beskriver designer Morten Underbjerg det liv, som han lever nu i systuen i Sunds.
For ham er det nu fortid at arbejde hos store modehuse som Moncler og Valentino, hvor han syede lavede tøj til stjerne som Beyoncé og Meryl Streep.
I stedet har han skiftet bane. Eller tøjstil, om man vil.
Nu laver morten Underbjerg bæredygtige striktrøjer, som bliver syet på en systue i Sunds.
- Jeg tror helt sikkert, at den tid, vi står i lige nu, kommer til at gøre en stor forskel. Jeg håber, at det her er et wake up call til, at vi lige skal finde ud af, hvad der er vigtigt, siger designeren om sit skifte til den mere bæredygtige tekstilproduktion.
Overforbrug gjorde udslaget
Selvom det var drømmen for Morten Underbjerg at designe kjoler til de største stjerner, da han for 12 år siden blev uddannet, har han nu valgt at forlade de store scener.
Det skyldes især én ting: Overforbrug af stof.
- Der bliver lavet rigtig mange kollektionsprøver, som af en eller anden årsag ikke må se dagens lys. De bliver smidt ud – helt konkret i en blå container, siger designeren og fortsætter:
- Det var mit grønne vendepunkt. At indse, at den mængde spild havde jeg ikke nogen interesse i at være en del af.
Nogle gange skal der sys 10-12 udgaver af den samme kjole, før den sidder helt perfekt på modellen, fortæller Morten Underbjerg.
Ingen snakkede om bæredygtighed
Det er ikke kun de store, internationale designhuse, der smider meget stof og tøj ud hvert år.
Forbrugerrådet Tænk estimerer, at der i Danmark bliver smidt store dele helt nyt tøj ud hvert år.
Konkret drejer det sig om 677 tons om året, hvilket svarer til 2,7 millioner t-shirts, der bliver smidt ud.
- Det, der kom bag på mig, var den måde, det foregår på. Dengang jeg blev uddannet for 12 år siden, var der ingen, der snakkede om bæredygtighed. Der handlede det bare om at lave noget, der var så vildt som overhovedet muligt, siger Morten Underbjerg om industriens udvikling.
Vil gøre en forskel
Turen hjem til det midt- og vestjyske var et logisk valg, da designeren havde besluttet sig for at vende snude mod Danmark. Han er nemlig uddannet fra Teko i Herning.
Men der var også noget andet og mere bæredygtigt, der fik Morten Underbjerg til at vælge Sunds.
- Jeg synes også, at der er en god fortælling i, at vi har en industri stadigvæk i Danmark, som producerer fantastisk håndværk. Det er dejligt at kunne bidrage til, siger han.
- Jeg vil gerne gøre en forskel med den lille magt, jeg har. Jeg vil gerne skabe noget tøj, der kan leve længere tid end et halvt år.
En tredje årsag til, at både Morten Underbjerg og produktionen af det bæredygtige tøj nu er at finde i Sunds, er arbejdsforholdene. Det er nemlig også et af de store fokuspunkter for designeren.
- Jeg kunne sikkert sagtens tjene flere penge, hvis jeg fik det produceret under nogle forfærdelige forhold i Bangladesh. Det kunne jeg helt sikkert. Men det er ikke det, der er min intention, slutter han.
På verdensplan står tekstilproduktion for 10 procent af den samlede CO2-udledning.