Bliv klogere på Roskildesyge

Siden fredag har den medicinske afdeling på Regionshospitalet i Herning været ramt af Roskildesyge. Men hvorfor hedder det egentlig Roskildesyge?

Det har været svært at skaffe ekstra personale til Regionshospitalet i Herning, da vikarbureauerne ikke kan skaffe flere sygeplejersker.
Det har været svært at skaffe ekstra personale til Regionshospitalet i Herning, da vikarbureauerne ikke kan skaffe flere sygeplejersker.
Foto: Arkiv

Regionshospitalet i Herning har siden fredag været ramt af Roskildesyge både blandt patienter og sygeplejersker. Søndag er der konstateret nye tilfælde af den meget smitsomme omgangssyge, så 14 sygeplejersker og otte patienter lige nu er syge og hele den medicinske afdeling i Herning er lukket for modtagelse af nye patienter.

Men hvorfor hedder det Roskildesyge, og hvad indebærer sygdommen helt præcist?

Først navnet. Sygdommen har nemlig fået tilnavnet Roskildesyge, fordi det første danske sygdomsudbrud var i Roskilde i 1935. Her endte det i en epidemi, hvor en tredjedel af Roskildes indbyggere blev ramt.

Roskildesyge stammer egentlig fra virussen Novovirus. Det er en hårdfør virus, som giver akut maveinfektion med diarré, opkast, svimmelhed og feber.

Norovirus er meget modstandsdygtig og tåler for eksempel frysning og de fleste kemiske behandlingsprocesser. Men norovirus overlever ikke kogning eller klor i høje koncentrationer. Man kan smitte med roskildesyge, op til 48 timer efter, at man er blevet rask.

Undgå norovirus

God køkkenhygiejne og god personlig hygiejne ved madlavning er vigtig, hvis du vil undgå at blive syg af norovirus og undgå at smitte andre. For eksempel bør du altid skylle frugt og grøntsager grundigt og vaske hænder hyppigt ved madlavning.

Hvis du er syg af norovirus og umiddelbart efter, du har været syg, bør du ikke tilberede mad til andre mennesker. Du kan nemlig smitte andre via fødevarer.

Derfor er Roskildesyge svær at bekæmpe

Normalt bliver mellem 30 og 80 % af dem, der udsættes for smitte, syge. Norovirus smitter ved direkte eller indirekte kontakt med afføring eller opkast fra en smittet person. Man kan for eksempel blive smittet ved direkte kontakt med andre personer, ved håndtryk, eller hvis man rører ved for eksempel bleer eller beskidt undertøj fra smittede personer.

En anden meget vigtig smittevej er den indirekte, hvor smittede personer med mangelfuld håndvask forurener fødevarer, køkkenudstyr, dørhåndtag m.m. Fødevarer kan også være forurenet, hvis producenten af frugt og grønt har vandet med forurenet vand eller spildevand. Det er blandt sket i flere tilfælde, hvor danskere er blevet smittet af frosne hindbær fra udlandet.

0:30
Roskildesyge hærger fortsat Regionshospitalet i Herning