Kørelærer står op klokken to om natten for at booke prøver: Nu indkalder hun til stor demonstration
Kørelærere fra Herning mener ikke, at Færdselsstyrelsen magter deres opgave på kørekortområdet. Der er ganske enkelt ikke nok køreprøver, lyder kritikken.
Lang tids frustration over Færdselsstyrelsens håndtering af kørekortområdet munder nu ud i en stor demonstration mandag klokken 10 foran Færdselsstyrelsens hovedkontor i Ribe.
Det er stort set umuligt at skaffe køreprøvetider til ens elever, lyder kritikken fra kørelærerne, og det er derfor, at de nu har set sig nødsaget til at demonstrere.
Kørelærer Jeanett Orbé, der er med til at arrangere demonstrationen, fortæller, at hun er både fysisk og mentalt drænet.
- Vi skal sidde og slås imod hinanden for at få tider til køreprøver, forklarer hun.
Efter at have kæmpet forgæves, ved hun, at der venter sure forældre i røret, der ikke kan forstå, at der ikke snart er en køreprøve til deres barn.
For Britta Møller Kristensen, der har Herning Køreskole, er det nu blevet så slemt, at hun overvejer at skifte job, hvis der ikke snart sker noget.
Og det er ikke kun i Herning, at kørelærerne er frustrerede. En kørelærer fra Hammer Køreskole ved Hobro har lagt en video op på Facebook, der viser, hvor svært det er at skaffe tider.
- Kort sagt! Der er IKKE nok køreprøver i landet til de mange elever, men Færdselsstyrelsen påstår - og har påstået i de seneste 2 år, siden de overtog området fra Rigspolitiet, at der ikke er mangel på prøver, skriver han i sit Facebook-opslag.
Bytteknappen fik bægeret til at flyde over
Jeanett Orbé, der er ejer af Unik Køreskole i Herning, har ellers i lang tid forsvaret Færdselsstyrelsen, der overtog kørekortområdet fra Rigspolitiet for halvandet år siden.
- De sagde, at de kunne klare det, og det troede jeg virkelig på, siger hun.
Men nu er hendes tålmodighed opbrugt, og hendes tillid blevet til mistillid.
- Hvis de ikke har kunne klare problemet på to år, hvorfor skulle de så kunne på tre, spørger kørelæreren.
Den sidste dråbe, der fik Jeanett Orbé til at skride til handling, var da Færdselsstyrelsen i marts fjernede deres såkaldte bytteknap. Det vil sige, at hvis en elev eksempelvis bliver syg, så kan de ikke give elevens tid til en anden.
- Førhen så har jeg kunne bytte en elev. Nu sætter jeg vækkeuret til klokken to om natten i håb om, at alle andre kørelærer sover, og så frigiver jeg prøvetiden og håber, at jeg kan nå at fange den igen, fortæller Jeanett Orbé.
Vicedirektør for kørekortområdet i Færdselsstyrelsen Brian Paust Nielsen skriver i et skriftligt svar til TV MIDTVEST, at det er systemejeren KOMBIT, der har valgt at lave opdateringen, men at de bakker op om beslutningen.
Føler sig ikke hørt
Noget af det, der frustrerer Jeanett Orbé, er, at Færdselsstyrelsen ikke anerkender, at der er et problem.
- Tror du, vi ville demonstrere, hvis der var køreprøver nok?, spørger hun.
Hun har selv prøvet at spørge Brian Paust Nielsen, hvor problemet ligger henne. Om de mangler penge, eller om de mangler sagkyndige, men i begge tilfælde var svaret nej, ifølge Jeanett Orbé.
Brian Paust Nielsen har ikke svaret konkret på dette, men skriver:
- Færdselsstyrelsen arbejder målrettet på at forbedre og udvikle kørekortområdet, og styrelsen afvikler samlet set flere prøver.
Der kommer mindst 30 skolevogne fra Herning og 20 fra Horsens, oplyser Jeanett Orbé, men hun håber at der vil møde over 200 op fra hele landet. Derudover er hendes forhåbninger ikke særlig store
- Jeg er nødt til at sige, at hvis de (Færdselsstyrelsen, red.) kunne magte opgaven, så havde de vist det nu, siger hun.
Færdselsstyrelsen selv anerkender i mailen, at der stadig er et "udviklingspotentiale".
- Der er ingen tvivl om, at der fortsat er stort udviklingspotentiale på området. Det gælder ikke mindst i forhold til digitalisering. Også af den grund er der løbende dialoger med både systemejeren KOMBIT, kørelærerbranchen med flere i forhold til hvilke initiativer samt omfanget af initiativer, skriver Brian Paust Nielsen.