Kunderne er vilde for at købe brændeovne: Jeg har aldrig oplevet noget så voldsomt som i år
Brændeovnsforhandlere oplever højere efterspørgsel end nogensinde før. Mange ønsker sig sikre varmekilder til en uvis fremtid.
- Det er helt vildt. Jeg har været med i biksen i 15 år, og jeg har aldrig oplevet noget så voldsomt som i år. Energikrisen kan virkelig mærkes.
Christoffer Jensen er direktør hos Pejseringen i Herning. Her sælger de alt fra biopejse og træpilleovne til klassiske brændeovne. Og de ganske almindelige brændeovne. Dem er der hidsig rift om lige nu.
- Går man to år tilbage, vil jeg skyde på, at brændeovne stod for 30 procent af vores salg, men lige nu taler vi nok nærmere om 80-90 procent af salget, siger direktøren.
Forvent levering til foråret
Den pludselige efterspørgsel på brændeovne betyder, at det har fået meget lange udsigter at få fingre i sådan en. I hvert fald, hvis man har særlige ønsker til sin brændeovn. Hos Christoffer Jensens Pejseringen skal man være mere end heldig, hvis man kan få en ovn installeret i år.
- Det helt store problem er forsyningsudfordringer fra vores leverandører. Der har været høje råvarepriser på jern og stål igennem længere tid, og så hører vi fra vores leverandører, at der særligt i Tyskland bliver hamstret brændeovne, fortæller Christoffer Jensen.
Det er ikke kun i Herning og omegn, at brændeovnsforhandlerne oplever usædvanlig travlhed.
I Lemvig sidder Carsten Bach. Han er administrerende direktør hos Heta, hvor de producerer brændeovne fra bunden. I 30 år har Heta aldrig haft højere leveringstid end to uger, men det har rykket sig markant de seneste måneder.
- Vi er helt henne i maj-måned før, vi kan levere til nye kunder. Der er en kæmpestor, fuldstændig ekstraordinær efterspørgsel, siger han og tilføjer, at de sælger 500 brændeovne om ugen, hvilket er mere end de tidligere har prøvet.
Frygten er størst syd for grænsen
Både Christoffer Jensen i Herning og Carsten Bach nævner, at det i særlig grad er det tyske marked, der er ophedet. Her er udsigterne for de fleste nemlig endnu mere dystre end her til lands.
- I Danmark er mange nervøse for, hvordan vinteren mon skal gå, men flere steder i Europa har de en direkte frygt for, at der bliver slukket helt for varmen, siger Carsten Bach.