Sclerose-ramte Susanne risikerer at miste gratis behandling: Efter corona er pengene ved at slippe op

Mange kronikere og svært handicappede får ugentligt gratis behandlinger hos fysioterapeuten, betalt af en pulje penge, som nu er ved at slippe op for i år. Derfor frygter de nu manglende hjælp.

Susanne Bøjgaard får ugentlig hjælp af en fysioterapeut til at holde hendes sclerose i skak.
Susanne Bøjgaard får ugentlig hjælp af en fysioterapeut til at holde hendes sclerose i skak.
Foto: Richard Gaarn Svendsen, TV MIDTVEST

Hver uge får Susanne Bøjgaard hjælp af sin fysioterapeut. Hun er ramt af sclerose, og uden hjælp går det kun en vej for kroppen.

- Det er ikke piller der har hjulpet mig, det er træningen. Så hvis jeg ikke får min behandling, så lukker jeg mere og mere sammen, forklarer Susanne Bøjgaard.

Nu frygter hun, at det bliver tilfældet. For pengene, der betaler for at kronikere som hende kan få hjælp, er ved at slippe op. Pengene i puljen er simpelthen brugt.

Forklaringen er ifølge Danske Handicaporganisationer, at der er et efterslæb efter corona, hvor flere patienter ikke havde mulighed for behandling. I 2020 blev der brugt 148 millioner kroner mindre end budgetteret, og de penge er ikke ført videre, men bare væk.

- At der er lukket for kassen nu, det er det samme som at tisse i bukserne for at holde varmen. For vi skyder problemet foran os. Flere mister færdigheder, og der kommer en pukkel, når der bliver åbnet for gratis behandling igen, siger Thorkild Olesen, som er formand hos Danske Handicaporganisationer.

Ordningen omfatter svært handicappede og personer med progressive sygdomme som eksempelvis sclerose. 

Uden træning går det hurtigt den forkerte vej

Det er lovpligtigt, at der er adgang til gratis behandling for kronikerne. Men alligevel er der altså risiko for, at de må undvære.

- Det her er et eksempel på, at det er økonomien der tæller mere end fagligheden. Det her er ikke en behandling, folk går hen og trækker i en automat, det er noget, de er blevet henvist til, fordi de har et behov og fordi de bliver dårligere, hvis de ikke får hjælpen, siger Thorkild Olesen.

Det kender Susanne Bøjgaard alt til. Allerhelst fik hun behandling hver eneste dag, men går der længere tid end en uge, så mærker hun at kroppen bliver svagere.

- Bare på tre ugers ferie, så kan jeg mærke at min krop kan mindre, fortæller Susanne Bøjgaard.

Og mister hun mere kontrol over kroppen, så kan det i sidste ende bliver dyrere for samfundet end behandlingen, forklarer hun.

- Træningen er vigtig for at jeg kan vedligeholde min krops funktioner. For jeg ikke den, så ender jeg med at skulle have mere hjælp og mere hjemmepleje derhjemme, siger Susanne Bøjgaard.