Nye tilbud til gravide skal forebygge angst og give mere tryghed

Par, der har været i fertilitetsbehandling, får fremover tilbud om special-jordmoderkonsultation, mens alle gravide får adgang til ny app.

Det nye tilbud er et resultat af de spørgsmål, som regionens jordemødre har mødt fra mange par, der fået fertilitetsbehandling.
Det nye tilbud er et resultat af de spørgsmål, som regionens jordemødre har mødt fra mange par, der fået fertilitetsbehandling.
Foto: Agata Lenczewska-Madsen, Hospitalsenhed Midt

Spørgsmålene kan være mange for de par, som har opnået graviditet efter fertilitetsbehandling.

Faktisk oplever jordemødrene i Region Midtjylland, at særligt et spørgsmål går igen hos parrene:

- Er der mon noget galt?

Derfor skal et nyt målrettet tilbud forebygge angst og bekymring under graviditet og efter fødslen. 

Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse. 

- Vi har en klar oplevelse af, at de fertilitetsbehandlede føler, at de skiller sig ud. De oplever ikke sig selv som "normalt" gravide, fordi intet op til graviditeten har været normalt. Derfor kan de have brug for en anden støtte og nogle andre samtaler, end de par, der er blevet gravide på naturlig vis, siger jordemoder Mette Hildebrandt i pressemeddelelsen.

Gælder kun i tre kommuner

Konsultationerne kommer til at foregå i Viborg, men de gælder også fertilitetsbehandlede gravide i Silkeborg og Skive Kommune.

- Vi går mere ind i snakken om det at være gravid og om deres vej til graviditeten. Og vi anerkender, at det er en stor ting, de har været igennem. At det kan have været svært og voldsomt og fyldt med både angst og sorg og bekymringer, forklarer Mette Hildebrandt.

De nye tiltag er bakket op af jordemødrenes erfaring samt forskning.

- Omgivelserne forventer måske, at de bare skal være glade, fordi det nu er lykkedes at blive gravide. Men for nogle fylder angst og bekymring rigtig meget. De har svært ved at tro på, at det skal gå godt og ende med et raskt barn, og de bliver meget bekymrede, når de mærker smerter og andre helt naturlige graviditetsgener, fortæller Mette Hildebrandt.

Ny app lanceret til alle

Foruden et nyt tilbud til gravide i fertilitetsbehandling, så har Region Midtjylland også lanceret et nyt digitalt værktøj ved navn Emento.

Det skal samle alle de oplysninger, som den gravide har brug for, skriver regionen på sin hjemmeside

Det vil sige, at det blive nemmere at holde styre på behandling, operation eller undersøgelse på hospitalet. Derudover lover regionen, at man som borger kun ser de oplysninger, der er relevante. 

På sigt får alle gravide i Region Midtjylland adgang til appen.
På sigt får alle gravide i Region Midtjylland adgang til appen.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

- Den gravide får mulighed for mere selv at vælge sin information og bedre dykke ned i det, når det passer hende. Det kan bidrage til at øge trygheden i både graviditeten og mødet med sundhedsvæsenet, og måske bliver forløbet også mere forudsigeligt for den gravide, siger Katrine Corfitz Bønnerup Kildedal, chefjordemoder hos Kvindesygdomme og Fødsler til regionens hjemmeside.

På sigt skal appen bredes ud til andre relevante forløb på alle hospitaler i regionen over de næste år.

På den lidt kortere bane skal jordemoderklinikkerne under hospitalerne i resten af Region Midtjylland arbejde med lignende testimplementeringer af digital forløbsguide på graviditets- og barselsområdet.

Det går i luften hen over efteråret.