Skimmelost fra Troldhede populær i Japan – nu udvider mejeri for 50 millioner

Siden 1970’erne er der blevet produceret ost af høj kvalitet i Troldhede. Nu er osten nået hele vejen til Japan, og derfor finansierer Arla nu en stor udvidelse af mejeriet.

1:51
Ifølge direktør på mejeriet i Troldhede, Torben Pradsgaard, kommer udvidelsen til at betyde, at mejeriet kan producere 1000 tons ost mere om året.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

Syd for Herning ligger Troldhede Mejeri. Her laver de velkendte oste som Castello, Brie og Camembert. Oste, som har vundet adskillige priser. Med god grund forklarer direktør Torben Pradsgaard.

- Vi er drevet af passion for den gode ostekvalitet, og vi har nogle enormt dygtige medarbejdere. Og så har vi en god recept, det er helt sikkert. Og den værner vi om, siger han.

Hvad end det præcist skyldes, er det noget, verdens smagsløg godt kan lide. I dag eksporterer mejeriet osten til 107 lande. Særligt japanerne hungrer efter hvidskimmelosten.

- De efterspørger den gode kvalitet og lang holdbarhed. De efterspørger høj leveringsservice hver gang og ingen fejl. De accepterer ikke fejl, og der er vi på samme hold, for det er også det, vi er drevet af, siger Torben Pradsgaard.

Der er i øjeblikket 140 medarbejdere ansat på mejeriet i Troldhede. For at de kan følge med den store efterspørgsel fra især Japan, skyder Arla nu 50 millioner kroner i en udvidelse af mejeriet.

For Karina Vallebæk, som er er produktionsmedarbejder hos Arla Foods i Troldhede, er det et stort skulderklap.

- Det er da superdejligt, at vi har noget at lave. Det er jo en æressag for os at lave noget ordentlig ost, siger hun.

Et godt marked for salg

Ifølge direktøren kommer udvidelsen dels til at betyde større kapacitet til at producere, men det kommer også til at kunne fremtidssikre mejeriet.

- Vi får en opgradering af vores produktionsfaciliteter, hvor vi kan blive langt mere effektive og mere bæredygtige simpelthen, fordi vi kan minimere vores energi- og vandforbrug, siger Torben Pradsgaard.

Japan kommer til at aftage cirka 70 procent af den ekstra ost, det efter udvidelsen bliver muligt for mejeriet i Troldhede at producere, siger direktøren.
Japan kommer til at aftage cirka 70 procent af den ekstra ost, det efter udvidelsen bliver muligt for mejeriet i Troldhede at producere, siger direktøren.
Foto: Jørgen Ahler, TV MIDTVEST

I dag producerer mejeriet 7000 tons ost om året. Med det nye system bliver det til 1000 tons mere, og af dem tager japanerne en stor bid af osten – nemlig omkring 70 procent.

Og at osten er blevet en succes i lige netop Japan er slet ikke dårligt, fortæller direktøren.

- Når man er inde på markedet i Japan, så ved de andre lande også godt, at hvis man kan lever til dem, så er der al mulig grund til at støtte op, for så er man ret sikker på den gode kvalitet, siger han.

Som bekendt tager en god ost tid. Og i Troldhede ser fremtiden lys ud.

- Det stopper ikke, det er bare med at klø på og være med helt fremme. Vi skal kunne producere den bedste hvidskimmelost i Europa, og det fortsætter vi bare, siger mejeridirektøren.

I 2023 regner Arla med at være færdig med udvidelsen af mejeriet i Troldhede.