Vandløb ramt af kraftig forurening - nu er årsagen fundet

Trods omfanget ser det lille vandløb ud til at være sluppet nådigt.

Herning Kommune har nu fundet årsagen til den voldsomme forurening, der har ramt Overby Bæk mellem Sdr. Felding og Borris.

Kommunens fagkoordinator for natur og grønne områder, Kim Iversen, oplyser, at der var tale om en forurening med ensilagesaft fra et landbrug.

- Vi var derude i går, og da havde landmanden selv stoppet forureningen. Han har fået besked på at lave tiltag, der sikrer, at det ikke sker igen, og han var meget samarbejdsvillig, siger Kim Iversen.

Ensilage er konserveret grønfoder, og saften derfra indeholder så meget organisk materiale, at det stort set kan tømme et vandløb for ilt. Dermed blomstrer bakterierne op og danner det, som kaldes lammehaler, hvilket vil sige kolonier af bakterier.

Det var netop sådanne lammehaler, der var medvirkende til, at forureningen blev opdaget. Manden, der slog alarm var Steen Mortensen. Han er lystfisker og bruger meget af sin tid på at restaurere og passe lokale vandløb.

- Jeg var grædefærdig. Det her vandløb er vi nogle stykker, der har passet i mange år, sagde han i sidste uge til TV MIDTVEST.

Store kolonier af bakterier - kaldet lammehaler - viste, at der var noget helt galt i bækken.
Store kolonier af bakterier - kaldet lammehaler - viste, at der var noget helt galt i bækken.
Foto: Privatfoto

Gydebanker gjorde en forskel

Overby Bæk løber direkte ud i Skjern Å, og både ørreder og laks bruger bækken som gydevand. Danmarks Center for Vildlaks har ved hjælp af elfiskeri undersøgt, hvor hårdt forureningen har ramt bækken, og herfra lyder der positive meldinger.

- Vores undersøgelser viser, at det umiddelbart ikke er gået ud over fiskebestanden. Vi kan ikke udelukke, at der har været fiskedød tæt på forureningen, men vi kan ikke konstatere en forskel, når vi elfisker de steder, hvor vi tidligere har undersøgt bestanden, og det er selvfølgelig meget glædeligt, siger Søren Larsen, der er daglig leder af Danmarks Center for Vildlaks uden for Skjern.

Kim Iversen fra Herning Kommune peger på, at lystfiskernes arbejde med at lave gydebanker flere steder i bækken har gjort en forskel, fordi sandet og gruset er med til at ilte vandet.

- Det har helt sikkert taget toppen af forureningen, siger fagkoordinatoren.

Herning Kommune vil de kommende dage følge situationen ved bækken for at sikre sig, at forureningen er helt overstået.

Hvilke konsekvenser sagen skal have for landmanden - om han eventuelt skal meldes til politiet - vil afhænge af den kommende sagsbehandling.