Succes med genbrug: De har fået en supergod idé - der virker
En autoophugger fra Skive er lykkedes med at genanvende op til 98 procent af en skrottet bil.
En autoophugger fra Skive har nu bevist, at det kan lade sig gøre at genbruge en langt større del af de gamle biler, der bliver sendt til skrot.
Skive Autogenbrug har i et samarbejde med ungdomsuddannelsen STU Skivefjord systematisk pillet alle dele ud af de gamle biler og sorteret delene til genbrug.
Normalt er der omkring 30 procent affald i en skrotbil. Ambitionen med indsatsen i Skive var at komme ned på 10 procent. Men det har vist sig at være muligt at bringe affaldsmængden ned på to til fire procent. Med andre ord: 96-98 procent af bilen kan genanvendes.
- Vi er superglade for, at det kan lade sig gøre at komme så langt ned. Det er dejligt, når man har et ønske om at være så bæredygtig som overhovedet muligt, siger Gitte Tymm-Andersen, der er mentor og en af de medarbejdere, der er involveret i samarbejdet med STU.
14 elever fra uddannelsen for unge med særlige behov kommer på virksomheden et par gange om ugen for at skrue og skære i de gamle biler. De piller alt ud: Instrumentbræt, sæder, airbags, ruder og motordele.
- Vi skiller det ad i atomer og får det delt op i fraktioner. Der er rigtigt meget, der kan genbruges, siger lærer Thure Evaldsen fra STU Skivefjord.
Vigtigt samarbejde med STU
Uden samarbejdet med STU ville det ikke kunne betale sig at bruge tid på at pille bilerne i småstykker. Det ville være en underskudsforretning at få lønnede medarbejdere til at udføre arbejdet.
Næste skridt bliver at finde en model, der kan få et overskud ud af anstrengelserne.
- På sigt tror vi, at alle i branchen skal gøre det her. Men indtil videre giver restmaterialerne ikke en indtægt, der kan betale for ekstraarbejdet, siger Gitte Tymm-Andersen fra Skive Autogenbrug.
STU-lærer Thure Evaldsen håber, at det også kan medføre nye arbejdspladser, f.eks. til unge med særlige behov.
-Vi håber, at man kan få økonomi i den her genanvendelse. Hvis der kommer et lovkrav om, at man skal skrotte biler på den her måde, kunne det måske skabe nogle job til vores unge mennesker, siger han.
Samarbejdet mellem skole og virksomhed giver samtidig de unge en dør til et muligt arbejde. To tidligere elever fra STU er nu i praktik med henblik på at afklare, om de kan få et varigt arbejde.