Efter atypisk spøgelsesbilist: - Vi ser en håndfuld om året
Det kunne være endt rigtig galt, da en bil undveg en spøgelsesbilist lørdag nær Holstebro.
Lørdag kørte en bilist ud på motorvejen nær Holstebro, men inden bilen nåede helt ned ad tilkørselsrampen svingede den til venstre med retningen direkte mod en anden bil.
- Vi har måske en håndfuld eller to af bilister om året, der gør det her, lyder det fra Ivar Sande, der er afdelingschef hos Vejdirektoratet.
I 2018 var der i alt 108 tilfælde af spøgelsesbilister, mens tallene de seneste ti år i gennemsnit har ligget noget højere – nemlig på omkring 150. Ifølge afdelingschefen viser forskning på området, at rigtig mange af dem, der ender med at blive spøgelsesbilister enten er påvirket eller demente.
- Men det kan også være de mærkeligste historier. Det kan være noget med, at man har glemt sin håndtaske, eller at olielampen er begyndt at lyse, og så måtte man skynde sig tilbage, siger Ivar Sande.
- Du tænker ikke noget, du føler ikke noget
Det var Hans Højen Andersen fra Viby, der opdagede den 82-årige mandlige spøgelsesbilist. Et lille videokamera i forruden af bilen fangede episoden, som kunne være endt fatalt, hvis ikke Hans Højen Andersen havde reageret lynhurtigt.
- Du tænker ikke, du tænker overhovedet ikke. Det er bare ud af den situation her. Du føler ikke noget, du tænker ikke noget. Det er først bagefter man tænker og føler noget, siger han.
Efter lørdagens usædvanlige tur på motorvejen har politiet da heller ikke andet end ros til Hans Højen Andersen.
- Jeg synes, at der er god grund til at rose bilisten. Bilisten undviger og så ringer til alarmcentralen 1-1-2, så politiet kan komme ud og håndtere det her, siger Henrik Glintborg, der er af leder af færdselspolitiet hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Håber på mere sikring
Hans Højen Andersen håber nu, at der kan laves nogle ekstra tiltag, så bilister ikke i fremtiden har lige så let ved at ende med at køre i den forkerte retning, når de krydser den todimensionelle afstribning, der er, inden man kører ud på motorvejen.
- Jeg håber, at der sidder nogen, der er meget, meget klogere og har mere forstand på det end mig og siger, at det kunne vi godt have undgået, siger Hans Højen Andersen.
Men ekstra tiltag, udover de afstribninger og skilte, der er i forvejen, bliver ikke en løsning lige foreløbigt.
- Der vil så være rigtig mange ramper, som man skal lave noget ekstra på uden at vide, om det nu virker. Indtil nu er det ikke noget, vi har fundet de vise sten på, lyder det fra Ivar Sande.
Ifølge Midt- og Vestjyllandspoliti, tror angt de fleste spøgelsesbilister, at de kører på en tosporet landevej. Og med mere end 100 tilfælde af spøgelsesbilister hvert år, har Henrik Glintborg et vigtigt råd, hvis man en dag skulle komme i samme situation som Hans Højen Andersen.
- Når man møder en spøgelsesbilist, så er det vigtigt, at man holder til ens egen højre side. Så kør ind i den første vognbane, for spøgelsesbilisten alt andet end lige, kører tit imod færdslen i overhalingsbanen.