Fredag er den nye lørdag: Kommunes ansatte arbejder kun fire dage om ugen
I Holstebro-virksomheden Peoplez afprøves der lige nu en arbejdsuge på fire dage i stedet for fem. I Odsherred Kommune har de gjort det længe.
På TV MIDTVEST sætter vi i denne uge fokus på arbejdslivet for midt- og vestjyderne.
Derfor har vi i samarbejde med forfatter og foredragsholder Pernille Garde Abildgaard og virksomheden Peoplez Reklame- og Webbureau i Holstebro sat gang i et eksperiment, hvor bureauets medarbejdere skal forsøge at have en arbejdsuge på kun fire uger i stedet for de normale fem.
Et sted, hvor de også afprøver dette, er i Odsherred Kommune på Sjælland. Siden september har kommunens 300 administrative medarbejdere arbejdet fire dage om ugen – fra mandag til torsdag – med de normale 37 timer og fået det sammen i løn.
- Det handler om at kigge på, hvordan vi skaber en bedre sammenhæng mellem arbejde og fritid, og hvordan vi skaber bedre arbejdsglæde, siger Claus Steen Madsen, som er kommunaldirektør i kommunen.
Det nye lørdag
For de ansatte i Odsherred Kommune er der stor forskel på, om arbejdstimerne skal udføres på fire eller fem dage.
Per Rolsted, der er erhvervskonsulent, fortæller, at det giver ham mere overskud.
- Det er ret fedt, faktisk. Især det her med at fredag er det nye lørdag, siger han og fortsætter:
- Man kommer mere ned i gear, og den der restitution skal man ikke tage fejl af, når man lige pludselig har så lang en periode, hvor man laver noget andet og slipper arbejdstankerne. Så møder man måske lidt mere mentalt frisk mandag morgen med lidt mere overskud.
Titti Nicoline Petrine Donsted, byplanlægger i Odsherred Kommune, nyder også den ugentlige fridag om fredagen.
Her bruger hun tid på sig selv, så hun er fuld af overskud, når resten af familien kommer hjem.
Men de lange arbejdsdage fra mandag til fredag kan også have en negativ indflydelse.
- Hvis der så også lige er et forældremøde eller noget andet i løbet af ugen, så er det lige pludselig alle fire dage, der bliver ret lange, før jeg kommer hjem. Og så står min mand faktisk med alt det praktiske. Det var måske ikke helt det, der var meningen, siger Titti Nicoline Petrine Donsted.
Status fra Holstebro
Mens forsøget i Odsherred Kommune altså har kørt siden september, er forsøget i Holstebro noget yngre.
Medarbejderne hos Peoplez Reklame- og Webbureau har gjort status efter første dag, og her er der positive tilbagemeldinger.
- I hele formiddagen har jeg ikke haft min mail åben, og min telefon har været uden for mit øjesyn. Jeg synes, det er tydeligt at mærke, at jeg er meget mere fokuseret på det, jeg sidder og arbejder med, siger Marianne Sidelmann. Hun er grafisk designer hos Peoplez.
I en anden afdeling har de aftalt, at medarbejderne skal tage høretelefoner på, hvis de ikke vil afbrydes.
Disse ting – ikke at åbne mails, at lægge telefonen væk og at give et klart signal, hvis man ikke vil forstyrres – er alle tegn, som forfatter og foredragsholder Pernille Garde Abildgaard har rådgivet Holstebro-virksomheden til at gøre
Næste skridt
I Odsherred er der store ambitioner med forsøget. Meget store.
For godt nok er det lige nu 300 medarbejdere, der er med, men på sigt skal det være samtlige af kommunens 2700 ansatte, der skal have en ekstra ugentlig fridag.
- Vi har faktisk lige haft stukket fingeren i jorden på daginstitutionsområdet og kigget på en konkret institution og set på, hvad det ville koste, hvis medarbejderne skulle holde en ekstra fridag om ugen. Det er faktisk indenfor skiven på noget, der ville kunne lade sig gøre, siger Claus Steen Madsen.
På TV MIDTVEST følger vi i denne uge med i, hvordan forsøget går hos Peoplez i Holstebro.