Kom med indenfor: Banebrydende 3D-printet hus står færdig
Gruppen af virksomheder bag håber, at det kan være første skridt på vejen mod mange flere 3D-printede huse.
Det syner ikke af meget, som det står der med sine beskedne 37 kvadratmeter på slagterigrunden i Holstebro, men det er faktisk en ret stor, nærmest sensationel, nyhed, der nu er klar til at blive vist frem.
Der er kun ganske få 3D-printede huse verden over - og lige præcis dét i hjertet af Holstebro er det første af slagsen, der er bygget med dansk beton og ovenikøbet lokale materialer.
- Jeg har vist folk rundt herude fra USA og Singapore. Folk som er fløjet halvvejs rundt om jorden til Holstebro for at kigge på det her hus, fortæller Mikkel Brich, der er direktør i 3DCP Group, der står bag huset og forklarer det helt unikke.
- Vi har stået herude på pladsen og selv blandet betonblandingen med lokalt sand, lokale sten og lokal cement. Det gør, at vi kan producere det cirka 10 gange billigere, end man ellers kan med et 3D-printet hus, hvor man bruger en færdig-mix.
Sådan en blanding kommer, ifølge Mikkel Brich, fra Spanien, hvor materialet i betonen til huset i Holstebro ikke har været transporteret ret langt.
- Selvfølgelig er det beton, vi bruger, som ikke er det mest bæredygtige i hele verden, men det er måden, vi udnytter det, der er rigtig bæredygtig. Den spytter sådan set kun det ud, vi reelt set har behov for, forklarer bygningsingeniør i 3DPC Group, Hasan Alsofi.
Byggeri med hovedet og ikke hænderne
Byggeriet har ikke været uden udfordringer. De første steps blev taget i begyndelsen af sommerferien sidste år, og først nu står prototypen færdig til fremvisning.
- Det er nok 100 gange mere besværligt. Vi har nok brugt de første fire-fem uger på bare at lære maskineriet og betonblandingen at kende, siger direktøren og fortæller, at der måtte en specialist fra Schweiz til, før de fandt den rette konsistens på blandingen.
Udover det økonomiske og bæredygtige perspektiv i at bruge lokalt, dansk beton, så kan metoden på sigt også gavne dem, der arbejder i byggebranchen.
- Vi skal bygge med vores hoveder og ikke hænder. Det er trist at se, at murere og tømrer bliver nedslidt i en tidlig alder af gentagne tunge løft i byggeriet, og det kan en robot som en 3D-printer gøre op med.
Prototypen, der umiddelbart ikke skal tjene andet formål end at blive vist frem for interesserede senere på måneden, har været længe undervejs. Men Mikkel Brich mener, at 3D-printede byggeri på sigt kan komme til at gå stærkt og være effektivt.
- Når alting fungerer, behøver vi egentlig ikke være flere end tre folk på en byggeplads. Og det er egentlig bare tre folk, der kigger på en robot, der bygger et hus. Så når vi kommer til det stadie, hvor det er fuldt digitalt og automatiseret, så kommer det til at gå rigtig hurtigt, forklarer han og vurderer, at de lige nu kan halvere byggeprocessens varighed for hver gang.
Dyrere alternativ – endnu
Der er omkostninger til beton for cirka 40.000 kroner til de 37 kvadratmeter hus i Holstebro. Direktøren understreger dog, at deres 3D-printede huse ikke er billigere på prisen i forhold til almindeligt byggeri, men det skal nok komme, forudser han.
- Det er babysteps i den retning, men vi er ikke billigere i dag. I dag kan vi konkurrere på arkitekturen, designet, bæredygtigheden og den mere skånsomme måde at bygge på, siger han og anslår, at der går mellem fem og 10 år, før de kan konkurrere på prisen.
Holstebro Kommune har stillet slagterigrunden til rådighed til prototypen. Ifølge teknisk direktør, Anders Debel, er der allerede tanker om flere lignende byggerier ved siden af det eksisterende hus.
Og det er bestemt muligt, vurderer bygningsingeniør, Hasan Alsofi.
- På sådan en grund som den, hvor der er træer over det hele, der kan vi faktisk bare stille printeren op omkring træerne og printe huset og skåne miljøet på den måde også, siger han.
Den 23. april kan alle, der har lyst, komme og se nærmere på det 3D-printede hus.