Over 550 planlagte operationer aflyses: Sammenlægningen har været mere krævende end forventet

Problemer med udstyr og oplæring på Regionshospitalet Gødstrup koster omkring 40 operationer om ugen frem til slutningen af august.

Den lægefaglige direktør på Regionshospitalet Gødstrup håber på en form for normalitet i starten af september, men vil ikke love noget.
Den lægefaglige direktør på Regionshospitalet Gødstrup håber på en form for normalitet i starten af september, men vil ikke love noget.
Foto: Region Midtjylland og Sundhedsstyrelsen

Patienter med planlagte operationer på Regionshospitalet Gødstrup kan se frem til at modtage en besked de kommende dage. 

Fra mandag den 16. maj vil 10 procent af de planlagte operationer nemlig blive aflyst frem til udgangen af august. 

Det svarer til omkring 40 aflysninger om ugen, fortæller lægefaglig direktør på Regionshospitalet Gødstrup. 

- Forud for indflytning til Regions Hospitalet Gødstrup var der udarbejdet en ambitiøs plan med en forventning om, at operationsaktiviteten ville være tilbage i normal drift fra slutningen maj måned. Den ambition må vi nu justere på, fordi forudsætningerne har flyttet sig, forklarer Jens Friis Bak.

I alt vil over 550 patienter blive ramt. 

Regionshospitalet Gødstrup modtog den sidste patient fra Herning den 20. marts.
Regionshospitalet Gødstrup modtog den sidste patient fra Herning den 20. marts.
Foto: Regionshospitalet Gødstrup

Indkøringsvanskeligheder

Når flere hundrede patienter kan se frem til aflysninger, skyldes det flere ting.

- Det er stort problemkompleks.

Blandt andet er planen for den fælles oplæring af personale fra de fem tidligere operationsafsnit i Holstebro og Herning efter indflytningen i Gødstrup blevet forstyrret.

Driften af operationsgangen er for eksempel vanskeliggjort af, at de rigtige instrumenter, på den rigtige stue og på det rigtige tidspunkt ikke har fungeret optimalt.

- Vi har måttet erkende, at der er større oplæringsbehov blandt operationssygeplejerskerne i forbindelse med sammenlægning af de to sygehuse, foruden vi har nogle problemer med lagerstyring og fremskaffelse af operationsinstrumentpakker, som bruges, siger Jens Friis Bak.

Derfor skal de mange aflysninger ifølge pressemeddelelsen være med til at sikre en mere robust organisering af operationsgangen.

De samme rammes igen

Når beskeden tikker ind hos de mange patienter, vil flere opleve at få udsat deres operation for anden gang. 

- Det er desværre de samme patienter, som blev ramt under corona, og dem som blev ramt under flytningen. Det vil sige patienter med for eksempel slid i hofter eller knæ, brok, forstørret mandler eller den slags - patienter med gener, der ikke er livstruende, siger den lægefaglig direktør. 

Det vil altså ikke være livstruende patienter med akutte operationer og operationer mod kræft, som bliver berørt af de nye problemer på operationsgangene i Gødstrup.

Kan ikke love noget

Hvornår de mange aflyste operationer så vil blive afviklet, er svært for direktøren at svare på. 

Han håber dog på en form for normalitet i starten af september.

- Om vi derfra er i 100 procent aktivitet, tør jeg ikke sige. Men der vil vi kunne få noget, der ligner en normalisering. Det er vores plan, siger han.

Han nævner desuden, at patienter, som vil blive berørt, kan forsøge at kontakte patientkontoret i håbet om en ny tid.