Landmand: Det er nemt at skabe bedre vilkår for bier
Der er væsentligt færre bier, end der var for 30 år siden. Og det er et problem for miljøet, som Landbrug & Fødevarer nu vil have rettet op på.
Der er væsentligt færre bier, end der var for 30 år siden. Og det er et problem for miljøet, som Landbrug & Fødevarer nu vil have rettet op på.
De kommer derfor med ti gode råd til, hvordan landmænd kan hjælpe bier. Efter fokus har været rettet på pesticider, melder landmændene sig altså nu ind i kampen med gode råd til, hvordan landmændene kan hjælpe bestanden af bier.
Simple løsninger med stor effekt
Lars Høgh Jensen er næstformand i Herning-Ikast Landboforening, han driver landbrug ved Isenvad, og han er en af de landmand, der allerede har taget et skridt mod at sikre bedre vilkår for bierne på hans jord. Han har blandt andet sået en ny faunastribe på sin mark.
- Det er rimeligt simple ting, der skal gøres, for at man får en stor virkning ud af det. Det er værd at gøre en indsats for, siger Lars Høgh Jensen.
Det er Landbrug & Fødevarers håb, at der i fremtidens landbrug vil være flere læbælter, der skal fyldes med grene, og gamle halmballer, som skal fungere som bihoteller.
- Det er vigtigt, at vi spørger os selv, om der er noget, vi kan gøre for at give bierne bedre vilkår?, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild.
Strømlinet landbrug er et problem
Dansk landbrug er i dag strømlinet og står mange steder knivskarpt. Og det kan være et problem for bierne, anerkender landbruget.
Derfor er biavler Kaj Frimodt Madsen fra Ikast meget glad for det øgede fokus på problemet.
- Efterhånden som landbruget bliver mere intensiveret, så bliver der jo færre muligheder for både vilde bier og for vores egne bier, siger han.
Bier er millioner værd
Bier er en vigtig del af danske økosystemer, men de vilde bier er i kraftig tilbagegang. For bier og andre såkaldte bestøvende arter er vigtige medproducenter af de korn, frugter og grønt, der senere havner på vores spiseborde. Derfor hjælper Lars Høgh Jensen gerne til, hvor han kan.
- Det skulle gerne gavne insekterne og bierne, som vi har behov for til at bestøve alle vores afgrøder i landbruget, lyder det fra landmand Lars Høgh Jensen.
Det arbejde, danske bier udfører, har en værdi på op mod 690 millioner kroner, vurderer Landbrug og Fødevarer.