Hårdkogte kriminelle bliver væk fra Kærshovedgård: Bandeleder flyttede hjem til familien i syv måneder
I mindst tre tilfælde har udviste kriminelle, der burde have opholdt sig på Kærshovedgård, forladt udrejsecenteret og begået ny kriminalitet. To af dem havde tunge titler i bandemiljøet.
I dag skal Udlændinge- og Integrationsminister, Kaare Dybvad Bek, i samråd i Folketinget. Ministeren skal svare på, om der skal gøres mere for at udviste kriminelle, der burde bo på Kærshovedgård, ikke kan forlade udrejsecenteret i lange perioder. Tidligere er en beboer blevet væk fra udrejsecenteret i knap to et halvt år.
Og det er ikke det eneste tilfælde, hvor hårdkogte kriminelle har besluttet sig for at forlade Kærshovedgård for at begå ny kriminalitet. Det viser flere aktindsigter i domme, som TV MIDTVEST har fået.
Bandeleder flyttede hjem til familien
Det blev kaldt en historisk bandesag i landsdækkende medier, da en nu 37-årig mand fra Somalia og fjorten andre var tiltalt i en brutal overfaldssag ved byretten i Odense for fire år siden. Faktisk måtte det fynske domhus bygges om for 100.000 kroner i månederne op til sagen skulle køre, bare for at få plads til de 15 mænd og deres forsvarere. Målt på antallet af tiltalte var sagen den største nogensinde i Odenses byret, skrev Fyens Stiftstidende om sagen, der fik navnet "Kølstrup-sagen".
Den 37-årige somalier fik ni måneders fængsel og blev dømt til udvisning af Danmark for overfaldet, hvor gruppen af mænd hev en 25-årig mand ud af en bil, og gennembankede ham med golfkøller og et baseballbat.
Den 25-årige blev desuden skudt flere gange på kroppen, benene og i skridtet.
Under retssagen kom det frem, at flere af de tiltalte var medlemmer af banden Gremium, og at den 37-årige somalier var leder af en sammenslået Aarhus og Odense-afdeling.
Det blev vurderet, at den 37-årige ikke kunne vende tilbage til hjemlandet, og derfor skulle bandelederen efter afsoning af fængselsstraffen i stedet flytte ind på udrejsecenteret Kærshovedgård ved Bording. Men her blev han ikke særligt længe.
Efter enkelte overtrædelser af de obligatoriske meldepligter på centeret forlod han Kærshovedgård 28. marts sidste år. Og bandelederen overtrådte alle sine melde-, opholds- og underretningspligter, indtil han den 29. oktober blev anholdt med en foldekniv i jakken på Jannies Dancebar i Odense.
I forbindelse med anholdelsen af bandelederen forklarede han, at "det godt kunne passe", at han ikke var på Kærshovedgård i de syv måneder sidste år. I stedet havde han været hos sin kone og deres to børn i Odense, fordi børnene indimellem var syge, og konen havde en knude i brystet.
I april i år blev han fundet skyldig i overtrædelserne, da Retten i Herning idømte ham to års fængsel, og dermed ender han formentlig på Udrejsecenter Kærshovedgård igen, når den straf er afsonet.
TV MIDTVEST har søgt aktindsigt i mandens sag hos Kriminalforsorgen for at blive klogere på, hvorfor han ikke blev hentet hos sin familie i Odense. Men Kriminalforsorgen har givet afslag på anmodningen med begrundelsen, at sagen vurderes som omfattet af ”sager inden for strafferetsplejen”, og at det betyder, at sagens dokumenter og oplysninger er undtaget fra retten til aktindsigt.
Men Midt- og Vestjyllands Politi erkender, at sagen med bandelederen er problematisk.
I et af de her tre tilfælde, som vi har fundet, der har vedkommende været hjemme hos sin familie i Odense i syv måneder. Hvordan kan det lade sig gøre?
- Det lyder som rigtig lang tid, og det er jo en del af den efterforskning som ligger. Det er svært for mig at gå ind i den konkrete sag, men det lyder bestemt som om, at det er lang tid, og at det er noget, som vi skal have kigget efter, siger Martin Løye, der er politiinspektør hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Den 37-årige er ikke den eneste beboer, der er blevet væk fra Kærshovedgård.
Bandemedlem anholdt med skarpladt våben i Skive
I Skive var et andet bandemedlem på fri fod, selv om han skulle have været på Kærshovedgård. Den nu 23-årige tjetjener blev anholdt efter ikke at have overholdt sin meldepligt på udrejsecentret i mere end fire måneder.
Her skulle han ellers opholde sig og bo, fordi han i 2020 blev udvist af Danmark efter et røveri, hvor han i Viborg stjal hash fra en sælger, slog sælgeren i hovedet, truede ham med kniv og sagde "Skal jeg stikke dig med kniv? Jeg er LTF (Loyal To Familia, red.), det er ikke for sjov." citerede Skive Folkeblad fra retsmødet, hvor manden blev dømt.
Men også tjetjeneren fik hurtigt nok af at bo på Kærshovedgård. Kort efter vendte den 23-årige tilbage til Skive og til sit liv som bandemedlem. Politiet fik fat i videoer, hvor han sammen med en anden poserede i banden United Tribuns veste. På en af vestene stod der en tekst, som kan oversættes til "Sergeant at arms". I retten blev det konkluderet, at det kan tolkes som våbenansvarlig. Under anholdelsen af den 23-årige tjetjener i en lejlighed på Nordbanevej 3B i Skive i sommeren 2021, blev der da også fundet en skarpladt revolver med tre patroner.
Cirka to uger inden havde han, igen sammen med den anden tiltalte i sagen, også haft den skarpladte revolver på sig, mens de havde været i området omkring en lagerhal på Færøvej i Skive. Han erkendte begge episoder med revolveren i retten.
Men dramaet stoppede ikke her. Umiddelbart efter anholdelsen forsøgte den 23-årige at flygte fra et venterum på Viborg Politistation. Men han blev hurtigt fanget, og dagen efter havde han igen svært ved at sidde stille, her begik han nemlig hærværk i detentionen.
Samlet fik det tjetjenske bandemedlem tre og et halvt års fængselsstraf og sidder derfor stadig bag tremmer.
Også en anden tjetjener er dømt for at være blevet væk fra Kærshovedgård, mens han i mellemtiden har begået mere kriminalitet.
Blev væk i to år og gik fri efter to anholdelser
For nyligt kunne vi på TV MIDTVEST fortælle, at den 29-årige udviste tjetjener Tarkhan Isaevic Galaev blev væk i over to år, inden han blev anholdt i sin mors lejlighed i Birkerød med flere kilo hård narkotika og en million kroner i kontanter.
Han blev væk fra Kærshovedgård 886 gange, fra 27. juni 2020 til 30. november 2022. I maj sidste år, et halvt år inden anholdelsen, gjorde Hjemrejsestyrelsen politiet opmærksom på, at manden ikke opholdt sig på Kærshovedgård, og det gav politiet mulighed for at sætte en hårdere efterlysning i gang. En efterlysning der kunne fremstille manden i grundlovsforhør, når han blev anholdt.
Inden den hårdere efterlysning blev sat i værk, havde politiet ladet ham gå fri i to forskellige tilfælde i hovedstadsområdet. Fordi Hjemrejsestyrelsen på daværende tidspunkt ikke havde anmeldt manden til politiet, så kunne han ikke fremstilles, og derfor havde betjentene kun den mulighed at fortælle manden, at han selv skulle vende retur til udrejsecentret.
- Det var tiltaltes (Tarkhan Isaevic Galaeva, red.) eget ansvar at komme til Kærshovedgård. Vi skulle ikke gøre yderligere, forklarede en af betjentene i retten, da tjetjeneren blev dømt for blandt andet ikke at have overholdt sin meldepligt.
Her forklarede betjenten også, at personale fra Kærshovedgård i en telefonsamtale havde sagt, at alt var ok, og at politiet ikke skulle gøre mere.
Så manden gik fri, indtil han blev anholdt med de store mængder narko og de mange kontanter i moderens lejlighed. Dommen, der faldt 10. november i år ved Retten i Lyngby, lød på syv års fængsel til Tarkhan Isaevic Galaeva for blandt andet narkosalg og for ikke at have overholdt sin meldepligt på det midtjyske udrejsecenter.
Det er Hjemrejsestyrelsen, der har ansvaret for at anmelde til politiet, når beboere ikke melder sig på Kærshovedgård. Vi ville gerne have spurgt styrelsen, hvordan beboerne kan blive væk i over to år, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse inden vores deadline.
Helt generelt indrømmer politiet, at anholdelserne i i de tre sager skulle være foretaget tidligere.
Er du tilfreds med politiets indsats i de her sager?
- Altså, jeg er tilfreds med, at de pågældende personer er blevet anholdt, men jeg synes omvendt også, at der er gået lang tid, og det giver selvfølgelig anledning til, at vi skal se på vores procedure. Om der er noget, vi kan optimere for at lave en mere effektiv efterforskning, så vi kan foretage anholdelser tidligere, siger politiinspektør Martin Løye fra Midt- og Vestjyllands Politi.
Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek er kaldt i samråd i Folketinget om meldepligterne på Kærshovedgård i dag kl. 12.30.