Sanne skralder til andre: Ingen skal gå sultne i seng
På bunden af butikscontainere finder Sanne Thomsen massevis af mad. Mad, som hun pakker i kasser og deler ud til udsatte familier.
Det er mandag aften i Hvide Sande. Klokken er lidt over ni, og for de fleste nærmer sengetid sig med hastige skridt.
Men ikke for 27-årige Sanne Thomsen. Hun har netop startet bilen og sat kurs mod butikscontainere i og omkring Hvide Sande. På bunden af containerne er hun på jagt efter den mad, som butikkerne smider ud.
- Jeg vil gerne være med til at sørge for, at ingen går sultne i seng i Danmark. Især ikke når der ligger så meget mad i containeren, siger Sanne Thomsen, som til daglig er selvstændig i Hvide Sande.
Sammen med to veninder har hun facebookgruppe, hvor udsatte familier kan søge om hjælp til at få fyldt køleskabet op – med skraldemad.
Skraldemadkasser er populære
Hver mandag tager de tre veninder turen rundt til midt- og vestjyske skraldespande for at samle ind til familier, som har bestilt en madkasse via facebookgruppen ”Fælleskabet i Ringkøbing”.
- Vi har skrevet på gruppen, at vi ikke vil have et grundlag for, hvorfor folk søger. Selvfølgelig skal man være udsat af en grund, men man skal ikke stå til regnskab for, hvorfor man ønsker en madkasse, siger Sanne Thomsen.
Siden hun og veninderne oprettede gruppen i oktober sidste år, har 247 brugere meldt sig ind, og der kommer dagligt nye til.
- Til at starte med var efterspørgslen ikke så stor. Men så prøvede jeg at tage et billede af, hvad en kasse til to voksne og to børn kan indeholde. Efterfølgende er det helt vildt, hvad vi har fået af henvendelser, siger Sanne.
I dag har veninderne op til 20 bestillinger på skraldemadkasser om ugen.
Pakket med omtanke
Selvom alt maden er fundet i midt- og vestjyske butikscontainere, så er kasserne sammensat med omtanke.
Madkasserne indeholder så vidt muligt hverdagsvarer som kartofler, grøntsager, brød, pålæg og frugt. Derudover får familierne en kasse med kød.
- Vi tjekker selvfølgelig maden og rengør det. Men jeg starter altid med at skrive, at maden er skraldet og derfor gået på dato. Man skal derfor bruge sin sunde fornuft til lige at tjekke, om det er godt nok, siger Sanne.
Før kasserne pakkes tager hun kontakt til de familier, der har søgt, for at sikre, at der ikke kommer madvarer i, som de enten er allergiske overfor eller ikke kan lide. Men allergier og smagsløg er ikke det eneste, der har betydning for indholdet i skraldemadkasserne.
- Hvis det er børnefamilie, så kan jeg godt lide at give en god bøf og en flaske rødvin, for det er vigtigt at pleje forholdet også. Børnene får gerne lidt chips eller slik, siger hun.
Når kasserne er pakket og klar, sætter Sanne dem bag i bilen og kører ud til de familier, som har søgt om ekstra hjælp til at blive mætte.
En drøm om at hjælpe
Målet med facebookgruppen er at hjælpe socialt udsatte, men det er ikke kun dem, som har brug for hjælp, der er en del af gruppen.
- Det er også for dem, der gerne vil hjælpe, og det er der rigtig mange, der vil. De giver alt fra barnevogne og børnetøj til voksentøj og mad, siger Sanne.
For Sanne startede projektet som en mission om at stoppe madspild, men er siden blevet til meget mere end det.
- Nogle familier står med tårer i øjnene. De er dybt rørte, når vi kommer, og det gør mig så glad at kunne hjælpe andre, siger hun.
Søndag kan du komme med Sanne på skraldejagt i vores udsendselse 19.30.
Her er reglerne
Læs mere om reglerne omkring skraldning på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Her står der blandt andet, at det er ulovligt at skralde, hvis man trænger ind på privat område. I en kronik i Politiken i 2014 skriver Selina Juul fra organisationen Stop Spil af Mad:
"Justitsministeriet oplyser til mig, at såfremt affaldscontainere er ulåst og står på et ulåst grund, er det i hvert fald ikke ulovligt at skralde."