Frustrerede lodsejere: Grundene er ubrugelige og usælgelige
Syv grunde i et sommerhusområde i Lemvig Kommune ligger på beskyttede arealer. Men det vidste ejerne ikke, da de for år tilbage købte dem, og nu står de med værdiløse grunde.
I sommerhusområdet Ferring Strand i Lemvig Kommune er grundejere frustrerede over, at de hverken kan sælge deres grunde eller bygge på dem, selv om grundene ellers er udstykket med forsyningsledninger og vejnet.
Men årsagen til at de ikke kan komme i gang med byggerierne er, at grundene ligger på beskyttede arealer, men det vidste ejerne ikke, da de købte grundene for år tilbage.
Og det er en af grundejerne, Birgit Andersen, meget frustreret over.
- Der ligger jo kabler i jorden og det hele, men grunden er ingenting værd, for den er beskyttet, siger hun.
Birgit Andersen og hendes nu afdøde mand købte grunden, som ligger på Lyngsletten 52, tilbage i 1999, og deres plan var at bygge et fritidshus.
De faldt dengang for den store grund, fordi naturen i området var smuk - og paradoksalt nok er det nu også naturen, der er årsag til, at Birgit Andersen og syv andre grundejere på samme vej står med en værdiløs grund.
Grunde stået i 20 år
Grundene har stået tomme i over 20 år, og som tiden er gået, så er der vokset masser af græs på de ubebyggede grunde. Og det i en sådan grad, at Miljøstyrelsen på et tidspunkt har pålagt grundene den yderst restriktive §3 stk. 2 i Naturbeskyttelsesloven.
Men at grundene falder ind under den paragraf, er formanden for Teknik- og Miljøudvalget Steffen Damsgaard (V) i Lemvig Kommune uforstående overfor.
- Der ligger nogle grunde inde midt i et sommerhusområde fuldt udstykket med forsyningsledninger og vejnet, det ville give god mening, at man også kan håndtere og etablere – på en naturhensigtsmæssig måde – de sommerhuse, siger han.
Kommunen forstår frustrationer
Både fysisk og i lokalplanen er området dog stadig udlagt til sommerhuse, hvor både vandstik, kloakering og el er trukket ind til grunden, og derfor forstår Lemvig Kommune godt, at grundejerne er frustrerede.
Af samme grund har kommunen i årevis dispenseret fra naturbeskyttelsesloven til at bygge fritidshuse med en minimal påvirkning af naturen, men den praksis er Danmarks Naturfredningsforening pludselig begyndt at umuliggøre.
- Man er gået ind og påklaget nogle afgørelser, og det er så lykkedes at få medhold i naturklagenævnet på klagen over den seneste dispensation, siger Steffen Damsgaard (V).
TVMIDTVEST har været i kontakt med den lokale naturfredningsformand, som omvendt beskylder Lemvig Kommune for at have lavet en fejl allerede ved at lade grundene komme til salg i det nu beskyttede område.
Men den kritik afviser kommunen.
- På daværende tidspunkt, da lokalplanen er lavet, er alt i orden til, at der kunne laves en udstykning. Så Lemvig Kommune har ikke begået nogen fejl, siger Steffen Damsgaard (V).
Der skal ses på lovgivningen
Men uanset hvor fejlene ligger, så kan Birgit Andersen og de syv andre grundejere i hvert fald ikke få bygget eller solgt grundene videre, og det får konsekvenser for Birgit Andersen.
- Grunden har ligget her som min pensionsopsparing, det er mange penge for mig, fortæller hun.
Birgit Andersen håber og tror dog på, at hun en dag kan sælge jordloddet, så andre kan få glæde af det dejlige område. Men hun forstår ikke, hvordan det kunne komme så vidt.
Også Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører (V), er uforstående overfor situationen, og han har netop være til et møde på Christiansborg om emnet for at få ændret lovgivningen.
- Jeg må sige, at regeringen virker til at være meget tung at danse med i den her sag. Men jeg håber da, at den sunde fornuft og de her gode eksempler viser, hvad der er for nogle problemer, som nogle borgere kommer i klemme med, siger Torsten Schack Pedersen (V).