Vil beskytte delfiner mod larmende vindmøllearbejde: - Jeg ved, hvor følsomme de er

En lokal delfinentusiast frygter, at støjen fra arbejdet ved vindmølleparken Vesterhav Nord vil genere vandets delfiner. Nu vil han lave støjmålinger.

2:42
Fire delfiner boltrer sig i øjeblikket i vandet i Nissum Bredning. Men i nat begynder Vattenfall for alvor arbejdet med vindmølleparken Vesterhav Nord, og i den forbindelse har en lokal udtrykt sin bekymring for delfinernes ve og vel.
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

I øjeblikker mosler fire legesyge delfiner rundt i Nissum Bredding. De er formentlig uvidende om, at et stort piloteringsarbejde går i gang i nabolaget i nat. 

Men det er ikke desto mindre planen. Vindmøllevirksomheden Vattenfall skal i løbet af de kommende år rejse vindmølleparken Vesterhav Nord. Første grove step er det såkaldte piloteringsarbejde, hvor man banker det nederste af vindmølletårnene i jorden under vandet. 

- Nu har jeg selv været i offshore branchen og sat vindmøller op, og jeg ved, hvor meget det larmer, siger Lars Mikkelsen. 

Han er i dag naturfotograf, og så har han et ganske særligt forhold til delfinerne i Nissum Bredding. 

- Jeg er vild med delfiner, og jeg er vild med, vi har dem i Danmark nu. De her delfiner har jeg sejlet med i tre år, så jeg kender deres adfærd som min egen bukselomme, siger Lars Mikkelsen.

Vattenfall er venligt stemt 

Derfor er Lars Mikkelsen bekymret for, hvordan delfinerne vil reagere, når der snart kommer nye markante lyde i nærområdet. 

- Jeg ved hvor hurtigt lyd transporteres under vand, og jeg ved hvor følsomme delfiner er for støj. Så jeg kontaktede Vattenfall, siger Lars Mikkelsen.

Den henvendelse blev taget godt imod. Arne Rahbek, der er stakehold manager og presseansvarlig hos Vattenfall kunne godt se en fidus i at få støjniveauet klarlagt mere præcist. 

Allerede nu har Vattenfall ganske vist taget visse formildende midler i brug. Først og fremmest sænker de et gardin ned omkring pælene på havbunden, der skal absorbere det værste lyd.

- Så vi har en begrundet tro på, at delfinerne ikke bliver ramt af vores arbejde. Alle eksperter siger, at delfinerne ikke bliver ramt af det her, men det er bedre at have vished omkring det, siger Arne Rahbek. 

Arne Rahbek bidrager gerne til at få helt styr på støjen
Arne Rahbek bidrager gerne til at få helt styr på støjen
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Ifølge Arne Rahbek handler det dels om dyrenes velbefindende og dels om at sende et klart signal til borgere i nærheden:

- Et godt naboskab ligger os rigtig meget på sinde. I de 25-30 år vindmølleparken står der, der skal vi være i øjenhøjde med lokalbefolkningen og vise, at vi også er en del af lokalmiljøet.

Forsker hjælper med målingerne

Der er ikke før lavet præcise målinger på, hvor meget piloteringslarm generer faunaen i havet. Så selvom Vattenfall har fået postitive udsagn fra flere eksperter, kan de ikke vide sig helt sikre på, hvor meget eksempelvis delfinerne i Nissum Bredding bliver påvirket af støjen.

I fællesskab med Lars Mikkelsen rakte de derfor ud til forsker Olga Filatova fra biologisk institut på Syddansk Universitet, der skal hjælpe med at udføre målingerne.

Første målinger laver de mandag - inden piloteringsarbejdet er skudt i gang. Herfra måler de løbende de næste 14 dage for at se, hvor meget niveauet ændrer sig.

- Jeg har ingen idé om, hvad udfaldet bliver. Det bliver meget interessant at se, hvor godt gardinet virker, og hvor meget det påvirker på den her afstand, siger Olga Filatova, der også personligt er fortaler for at blive klogere på lydpåvirkningen.

- Det vil være skidt, hvis delfinerne forlader området på grund af larm. Larm kan også påvirke økosystemet i det hele taget, så det er vigtigt, vi får det målt, siger Olga Filatova. 

Olga Filatova skal stå for at optage lydene fra vandet
Olga Filatova skal stå for at optage lydene fra vandet
Foto: Anders Meyer, TV MIDTVEST

Klogere om et par uger

Efter mandagens arbejde har holdet optaget det, de kalder en 'nul-måling'. En måling af det normale lydniveau inden piloteringsarbejdet. 

Når der er gået 14 dage, kan Olga Filatova måle igen og se, hvor meget støjen har ændret sig. 

Samtidig vil Lars Mikkelsen holde øje med de fire delfiner og kigge efter ændringer i deres adfærd. Han håber ikke, det kommer til at røre delfinerne overhovedet, men skulle det være tilfældet, forventer han, at Vattenfall vil være lydhør.

- Hvis jeg kommer på onsdag og siger, at delfinerne ligger helt oppe i Agger, så tror jeg også, at de vil lave yderligere tiltag, siger han.  

- Jeg ved ikke, om vi får et problem. Det ved Vattenfall heller ikke. Derfor er det vigtigt, vi får noget viden om det, afslutter Lars Mikkelsen. 

Hele holdet forventer at have en afklaring om 14 dage.