650.000 angreb om dagen: Russere tester den danske energisektor
Efter Ukraine-krigens udbrud er risikoen for cyber-angreb steget markant. Det mærker de hos Dansk Miljø- og Energistyring.
- Det svarer til, at du sidder derhjemme, og der bliver banket på. Døren bliver ikke åbnet, og så går vedkommende videre og prøver ved næste dør.
Det er billedet, Klaus Dalgaard Hansen, Direktør i Dansk Miljø- og Energiforsyning, bruger, når han skal forklare den måde, danske forsyningsselskaber får testet deres IT-systemer på.
Cyber-angreb er blevet et våben i moderne krig, og det er afgørende med topsikre forsvarsløsninger - firewalls -, hvis man skal undgå angreb, der kan ødelægge infrastrukturen i eksempelvis forsyningsselskaber.
Allerede nu oplever Dansk Miljø- og Energistyring, at deres firewalls bliver testet. Alene fra Rusland kommer der 650.000 mindre forsøg på hackerangreb. Om dagen.
- 4500 af dem er deciderede hackerangreb, hvor der reelt bliver nørklet for at komme ind, forklarer Klaus Dalgaard Hansen.
Højeste trusselsniveau
Ifølge Center for Cybersikkerhed er den såkaldte cybertrussel »meget høj«. Det er det højest mulige trusselsniveau.
Derfor har den samlede energisektor også fokus på at stå stærkt for IT-sikkerhed.
Trods truslerne ligger direktøren i Dansk Miljø- og Energiforsyning ikke søvnløs.
- Der bliver gjort rigtig rigtig mange ting, og den danske forsyning som helhed er ret godt med. Jeg vil sige, det er mindre sandsynligt, at et hackerangreb skulle lægge et dansk forsyningsselskab ned.