Biograf på Mors fylder rundt: Se, hvad der ellers skete i landsdelen for 100 år siden
Hvad skete der i landsdelen i 1924? Få svaret i artiklen.
En lang rød løber og to store flag står og flagrer i vinden foran Bio Mors lørdag 2. november. Det er nemlig en særlig dag. Biografen åbnede for første gang sine døre for 100 år siden, 2. november 1924, og dengang hed den Biograf-Teatret.
- Det er ret specielt. Vi tænker jo ikke over det i hverdagen, og jeg tænker da, når vi nu er fyldt 100 år, så regner vi med at tage 100 år mere, siger Morten Dahl, der er operatør og bestyrelsesmedlem i Bio Mors.
Dagen efter indvielsen blev teaterbiografen beskrevet således i Morsø Folkeblad:
Man kan uden Overdrivelse sige, at Teatret virkede overvældende ved sin Skønhed og Stilfuldhed. Alt er holdt i dæmpede, men overordentlige smukke Farver, der bevirker, at man befinder sig godt i det store Rum, hvor der er Plads til 300 Personer.
- Vi er stadig stolte af at kunne kalde os provinsens smukkeste biograf, siger Morten Dahl.
Når man skulle afspille en film tilbage i 1924, foregik det med filmspoler, man slæbte ind og ud af biografen, og de blev kørt rundt i hele landet, når en film havde premiere, fortæller Morten Dahl. I dag foregår det over internettet.
Syv ting fra 1924
Åbningen af biografen på Mors var ikke det eneste, der fandt sted her i landsdelen i 1924.
Her er syv ting, som på den ene eller anden måde har været med til at forme Midt- og Vestjylland.
⛴️ Færgerute mellem Pinen og Plagen
I samme år åbnede en privat bilfærgerute mellem de gamle færgesteder Pinen, som ligger i Salling, og Plagen, som ligger på Mors, over Salling Sund. Ruten udviklede sig til en af Danmarks travleste bilfærgeforbindelser, ifølge Danmarks Nationale Leksikon.
🛤️ Vestsalling Jernbane blev indviet
I 1924 åbnede Skive-Vestsalling Jernbane, også kaldet Vestsallingbanen. Togbanen strakte sig mellem Skive og Rødding i Vestsalling. Togbanen havde en længde på 26,7 kilometer og eksisterede frem til 1966. Det oplyser danske jernbaner.
🤰 Mødrehjælpen blev etableret
Mødrehjælpen, der er en privat organisation, som forsøger at hjælpe og støtte sårbare gravide og børnefamilier, begyndte i 1924. Mødrehjælpen opstod dengang, fordi det var forbundet med stor skam at være enlig mor, og det betød, at flere mødre efterlod deres børn i gaderne. I dag har organisationen omkring 100 ansatte og lokalforeninger i Herning, Silkeborg, Viborg, Skive, Holstebro og Thisted.
👑 Christian X besøgte Lemvig
Lemvig fik besøg af Christian den X og Dronning Alexandrine i 1924. Kongeparret så både havnen og torvet ifølge Lemvigegnens Lokalhistoriske Arkiv.
✏️ Danmarks første krydsogtværs
Danmarks første krydsogtværs bliver trykt i Berlingske Tidende i 1924. Selvom krydsogtværs ikke er midt- og vestjysk, er der helt sikkert gennem tiden løst mange af slagsen i landsdelens hjem. Ifølge Kristeligt Dagblad går krydsordsopgaver langt tilbage til både Kreta og England, men det var først i 1913, at formen lignede det, vi kender i dag.
✉️ 400-års jubilæum for det danske postvæsen
Danmarks postvæsen begyndte i 1624 under Christian IV. Post Danmark er i dag en del af PostNord. I år kan det danske postvæsen så fejre 400 års jubilæum.
📽️ Dokumentaroptagelser fra Viborg
I 1924 blev en familie fra Viborg optaget til en dansk dokumentar. Optagelserne blev kaldt "Familieidyl fra jysk provinsby". Den kan ses i Det danske Filminstituts database. Optagelserne er seks minutter, og der kan man blandt andet se, at manden læser Viborg Stiftstidende og tager en lur med lommetørklædet over ansigtet.