Den dag røderusserne kommer: Så kan de bare følge Google Maps
Sløring har en vis effekt set med sikkerhedspolitiske briller, lyder det fra eksperter.
Ved første øjekast tror man måske, at man har brug for nye briller, men det er næppe tilfældet.
En lang række steder i Midt- og Vestjylland har techgiganten Apple lagt en sløring på satellitvisningen i Apple Maps, der er en populær korttjeneste til iPhone.
Det viser en gennemgang, som TV MIDTVEST har lavet.
Fænomenet kommer blandt andet til udtryk ved Holstebro Kaserne, hvor Jydske Dragonregiment hører hjemme.
Her er hele kasernen og det nærliggende øvelsesområde sløret. Det samme gælder for Vestre Plantage, der er et offentligt skovområde ved kasernen.
Går man i stedet ind på Google Maps vil man på satellitbilledet kunne se, at kasernen, øvelsesområdet og skoven rummer både løbebane, skydebane og en række stier.
Google er langt fra den eneste tjeneste, der viser kasernen uden sløring.
Hos Skråfoto, der er en samling af luftfotos, som Klimadatastyrelsen står bag, kan man ligeledes nærstudere skydebanen og løbebane fra oven.
Det samme gør sig gældende hos Bing Maps, der er ejet af Microsoft, samt russiske Yandex, som svarer til Google.
Det er langt fra kun ved Holstebro, at Apple har lagt en sløring over store dele af satellitvisning.
Samme sløring finder man også hos ved Skive, Borris nær Skjern, Karup, Finderup ved Viborg.
Fælles for stederne er, at det er områder, hvor der ifølge Forsvaret findes militære installationer og militære øvelsesområder.
Sløring eller ej - Rusland kan kigge med
Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, fortæller til TV MIDTVEST, at en sløring af militære installationer og militære øvelsesområder på satellitbilleder på en tjeneste som Apple Maps ikke er med til at beskytte det danske forsvar mod udenlandske stater.
- De danske militæranlæg ligger, hvor de har ligget siden den kolde krig. Derfor ved de fremmede magter som Rusland allerede hvor de er.
- Derudover har fremmede magter adgang til deres egne satellitter, forklarer han.
Den udlægning er Rasmus Brun Pedersen, der er lektor med fokus på sikkerhedspolitik ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, enig i:
- Det er lidt morsomt, at der er forskel på tjenesterne. Men stater råder som udgangspunkt over teknologiske redskaber, der gør det muligt at omgå sløring.
Forsvaret: Vi aner ikke, hvorfor Apple slører vores områder
TV MIDTVEST har rakt ud til Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), der er ansvarlig for Forsvarets it-drift.
Her lyder det, at man er bekendt med, at militære installationer og militære øvelsesområder i Danmark er sløret på Apple Maps.
- Vi har tidligere undersøgt sagen, men vi har ingen forklaring på, hvorfor militære installationer og militære øvelsesområder i Danmark er sløret på Apple Maps og ikke på andre korttjenester, lyder det i en mail til TV MIDTVEST.
Klimadatastyrelsen, der står bag Skråfoto, oplyser til TV MIDTVEST, at militære installationer og militære øvelsesområder som udgangspunkt er synlige på tjenesten.
Det skyldes, at Forsvaret ikke har bedt styrelsen om at fjerne eller sløre billeder af militære installationer og militære øvelsesområder på Skråfoto.
Peter Viggo Jakobsen og Rasmus Brun Pedersen mener begge, at der kan være sikkerhedspolitiske argumenter for at sløre militære installationer og militære øvelsesområde på en korttjeneste som Apple Maps.
- Sløring kan være med til at adressere de asymmetriske trusler, vi oplever fra organisationer og andre ikke-statslige aktører, forklarer Rasmus Brun Pedersen.
- Hvis der er nogle selvhjulpne tosser, der vil lave ballade, så er det ikke smart, at de kan finde militære installationer. Sløring har en effekt, men hvis du har ressourcer nok, kan du komme omkring det, supplerer Peter Viggo Jakobsen.
Når det danske forsvar ikke har krævet, at Google, Skråfoto eller Bing skal sløre deres fotos af militære anlæg og øvelsesområder, kan det ifølge skyldes Rasmus Brun Pedersen en pragmatisk tilgang.
- Forsvaret er kendetegnet ved at have en pragmatisk tilgang. Og det (ikke at kræve sløring, red.) er nok et udtryk for, hvor man har en forventning om, at truslen kommer fra, forklarer han.
TV MIDTVEST har rakt ud til Google Danmark og Apples danske kommunikationsafdeling.
Ingen af de to tech-giganter er vendt tilbage inden artiklens udgivelse.
Har du ikke en iPhone, så kan du bruges Apple Maps på nettet, hvis du vil se sløringerne.