Efter 10 års kamp: Nu kan kineserne få røde pølser
Kinesiske myndigheder har netop godkendt import af varmebehandlet grisekød fra Danmark. Dermed kan danske virksomheder sælge alt fra røde pølser til skinke til de kinesiske forbrugere.
Danmark sælger allerede frossent svinekød og biprodukter til Kina, men nu kan også varmebehandlede røde pølser, pålæg og skinkekød eksporteres til Kina. Godkendelsen kommer efter, at danske myndigheder og landbrugserhvervet har arbejdet for det i over 10 år.
- Det er en stor dag for dansk landbrug og dansk økonomi. Vi er verdensmestre i danske pølser og skinkekød. Det vil middelklassen i Kina selvfølgelig også gerne smage på. Det er lig med både eksportindtægter og arbejdspladser i Danmark. Det er en stor dag, og jeg har svært ved at få armene ned, siger Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse.
En kvart milliard kroner om året
Erhvervet vurderer, at den nye aftale kan være op imod 250 mio. kroner værd om året i eksportindtægter. Ifølge Landbrug og Fødevarer har aftalen stor betydning, fordi der er tale om produkter, der forarbejdes herhjemme, inden de sendes afsted til udlandet. Det er lig med ekstra indtægter og arbejdspladser i Danmark.
- Der kan sagtens vente et endnu større potentiale på sigt, når vi ser på, hvor meget kineserne har fået øjnene op for de danske fødevarer. Det er en historisk dag for de danske svineproducenter og slagterier. Det er især deres høje niveau af fødevaresikkerhed og kvalitet, der har sikret Danmark pladsen blandt de første lande i verden, der kan sælge varmebehandlet grisekød til kineserne, siger Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer.
Danish Crown jubler
Tulip Food Company, der er ejet af Danish Crown, har i en årrække været klar til at eksportere sine produkter til Kina, men det er først nu, de sidste detaljer er faldet på plads. I første omgang bliver der åbnet for eksporten af varer i tre kategorier. Det er pølser og salami/pepperoni fra fabrikken i Svenstrup og konserves fra fabrikken i Vejle, som nu kan eksporteres og sælges til både detailhandelen, online og foodservice-sektoren i Kina.
- Det er helt klart et gennembrud for dansk fødevareeksport. Kina er et enormt spændende marked, og vi har allerede aftaler på plads med partnere, der ønsker at forhandle vores produkter. Derfor har jeg en klar forventning om, at vi kan sende den første container afsted indenfor få uger, siger direktør Kasper Lenbroch fra Tulip Food Company.
Tulip har en klassisk, dansk pølsevogn stående ved den danske ambassade i Beijing og et kontor i Kina. Danish Crown er netop nu ved at bygge en ny fabrik ved Shanghai, som står færdig i 2019.
Langt forhandlingsforløb
De ti års kamp for at få kineserne til at godkende salget af pølser og skinke fik det endelige gennembrud under statsminister Lars Løkke Rasmussens besøg i Kina i maj 2017, hvor miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) kunne underskrive hovedaftalen. Aftalen har især kunne lade sig gøre, fordi Danmark har et godt ry, når det handler om fødevaresikkerhed og kvalitetskontrol.
- Vi har kæmpet, og vi har vundet på grund af den høje fødevaresikkerhed og produktkvalitet, vi står for i Danmark. Det er en fornøjelse at kunne binde en sløjfe om den slags forhandlinger. Jeg ønsker den danske fødevareindustri et stort tillykke med den nye markedsåbning og glæder mig over den værdi, ambassaden og de øvrige danske repræsentationer i Kina skaber for dansk erhvervsliv, siger Danmarks ambassadør i Kina, A. Carsten Damsgaard.