Fødevareordfører til minkavlere: Ser I en mulighed for comeback, så bakker vi jer op
Anders Kronborg er Socialdemokratiets fødevareordfører. Han siger, han føler med landets trængte minkavlere og taler om opbakning, hvis nogen går efter komme igen.
Den samlede danske minkbranche er kørt i sænk. Millioner af dyr er den seneste tid blevet aflivet
Alligevel åbner Socialdemokratiets fødevareordfører nu op for, at de minkavlere, der har lyst til, og mod på, at prøve på et tidspunkt igen at få gang i en produktion, skal have opbakning.
- Jeg ved jo ikke, hvornår den her pandemi slutter, det tror jeg ikke, der er nogen der ved - men hvis der er minkavlere, der kan øjne en mulighed i fremtiden, så synes jeg, at vi som samfund skal stille dem i udsigt, at det er der en mulighed for, siger Anders Kronborg.
Socialdemokratiets fødevareordfører medvirker i en ny udgave af det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST. Udover Anders Kronborg er også Thomas Danielsen (Venstre), Lise Bech (DF) og Andreas Steenberg (Radikale) med i udsendelsen.
De fire folketingsmedlemmer debatterer den aktuelle situation i minkbranchen - herunder også, om minkerhvervet har nogen fremtid i Danmark.
Venstre håber på genstart
Venstre ønsker at få belyst om det i fremtiden - på bagkant af corona - vil kunne lade sig gøre at få stablet en mink-niche produktion på benene i Danmark. For eksempel via danske avlsdyr, som er blevet eksporteret til udlandet.
- Vi ved, at der er kørt hundrede tusindvis af danske mink til Polen og andre steder. Når denne pandemi er gået over, skal man så ikke have lov at starte produktion op igen, spørger Thomas Danielsen, der er medlem af Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg for Venstre:
- Venstre håber, det bliver en mulighed, men vi kan frygte, at det fra visse partier kan blive et krav ved forhandlingsbordet, at nu skal det her erhverv ikke op at stå igen.
Dansk Folkeparti er enig i, at minkavlere, der måtte have mod på at prøve at komme igen, skal bakkes op. Men synes, at udfordringerne i at se branchen gøre comeback er uoverskuelige. For partiets fødevareordfører bør fokus rettes mod de såkaldte avlsdyr:
- Det der er problemet med at beholde avlsdyrene nu, er jo infrastrukturen. Altså foder-centraler og lignende. De lukker jo. Men skulle der sidde en enkelt eller ti minkavlere, der stadigvæk siger: Jeg vil gerne beholde mine avlsdyr, og så finder jeg selv ud af det med foderet og så videre - så synes jeg, de skal have muligheden, siger Lise Bech, Dansk Folkeparti.
Radikale: Et lukket erhverv
Regeringens støttepartier, SF og Enhedslisten, har i et stykke tid ikke kunnet se nogen fremtid for dansk pelsdyravl, herunder produktion af mink. De to partier har været ude at sige, at corona-situationen taget i betragtning, så skal branchen ikke op at stå igen.
Et andet parti, som støtter S-regeringen, Radikale Venstre, har ikke haft nogen intention om at mink-erhvervet skulle udfases. Men tror, som virkeligheden er nu, ikke på, at det kan vende tilbage.
- Det her erhverv er lukket nu, vurderer Andreas Steenberg.
Han refererer til branchen selv, som har vurderet, at op til 1,5 mio. avlsdyr skal gemmes, for at det giver mening at starte op igen. Det er for sent, mener den radikale politiske ordfører, der hellere vil rette fokus mod, hvordan en hel branche, som i følge ham de facto er lukket, bliver kompenseret.
- Det her erhverv har ydet det største offer for vores alle sammen for at sørge for, at corona ikke spreder sig og ikke udvikler sig. Og derfor skal det have en ordentlig erstatning, siger Andreas Steenberg.