Mælk er blevet det hvide guld: - Det er fantastisk dejligt at være mælkebonde for tiden
Mælkepriserne er på himmelflugt, og det nyder mælkebonden Kristian Gade godt af lige nu. Høje omkostninger gør også, at de høje priser ifølge landmanden falder på et tørt sted.
Mælkebønderne har kronede dage.
Det kan Kristian Gade, mælkeproducent og formand for Holstebro-Struer Landboforening, i den grad bekræfte.
- Det er sådan set ganske fornuftigt, lyder det i første omgang, da TV MIDTVEST fanger ham på en telefonlinje.
Han får dog svunget sig op til lidt flere jublende ord senere i samtalen.
- Det er da rart, at vi kan som landmænd kan få nogle gode priser for det, vi går og laver. Det er faktisk fantastisk dejligt at være mælkebonde for tiden, uddyber han.
I næste uge stiger Arlas betaling for landmændenes mælk til et historisk højt niveau. Helt konkret stiger afregningen med 11,2 øre, så det i alt giver 445,3 øre per kilo konventionelt produceret mælk, hvor køerne spiser GMO-frit foder.
Det skriver LandbrugsAvisen.
Det betyder, at mælkeprisen på bare ét år er steget med 61 procent.
Falder på et tørt sted
Årsagen til de stigende mælkepriser skal blandt andet findes i faldende mælkeproduktion på verdensplan. Derved falder udbuddet af mælk, og priserne stiger.
- Vi ser en stor ubalance på det globale marked lige nu, hvor udbuddet af mælk siden september 2021 er faldet med omkring 2,5 milliarder liter mælk, siger Martin Brauer, cheføkonom ved Landbrug & Fødevarer.
Samtidig fortæller økonomen, at befolkningsudviklingen på verdensplan gør, at flere efterspørger mælk, fordi en større del af verdensbefolkningen bevæger sig op i middelklassen.
Mælkebonde Kristian Gade fortæller, at han og flere andre i branchen lige nu kæmper med stigende energipriser. Derudover er priserne på foder også steget markant.
Derfor kommer de høje mælkepriser ifølge Kristian Gade på et særdeles belejligt tidspunkt.
- De høje mælkepriser er vigtige for os lige nu. Det giver os mulighed for at lægge lidt penge til side. Kødpriserne er også fornuftige lige nu, siger han.
Og det at kunne lægge lidt penge til side kan ifølge mælkebonden være en god ide i en usikker fremtid.
- Her i valgkampen er der jo meget snak om, at landbruget skal pålægges CO2-afgifter. Derfor er det godt at have lidt på kistebunden til fremtiden, siger han.
Men selvom det er kronede dage, har Kristian Gade dog ikke planer om at udvide besætningen fra de nuværende 400 køer.
- Men det kunne da have været skønt at have haft dobbelt så mange køer - i hvert fald lige nu, afslutter mælkebonden.