Nu hyler sirenerne: Derfor kan man høre varslet overalt i Midt- og Vestjylland
Luftsirenerne bliver testet hvert år den første onsdag i maj klokken 12.00.
En hylende tone, der stiger hurtigt, og derefter falder langsomt igen. Fire gange. På i alt 45 sekunder. Sådan lyder sirenevarslet fra Beredskabsstyrelsen, der onsdag klokken 12.00 laver den årlige testning af systemet.
- Vi tester systemet for at minde folk om, hvad de skal gøre, hvis det en dag er alvor, siger kommunikationschef i Beredskabsstyrelsen, Lars Aabjerg Pedersen, om den årlige test.
Det er sjældent, at sirenerne bliver brugt til at varsle danskerne om mulige farer. Senest det skete i Midt- og Vestjylland, var i marts, men ellers skal man tilbage til 2016 for at finde brug af sirenerne til andet end testning.
- De bliver heldigvis ikke brugt så tit. En lille håndfuld gange om året. Det er primært ved brande, som udvikler farlig røg, men kan også bruges ved for eksempel kemikalieuheld eller en nuklear hændelse, siger Lars Aabjerg Pedersen.
Tidligere testet en gang om ugen
Første onsdag i maj er blevet en traditionens dag for test af varslingslyden. Men sådan har det ikke altid været.
- De bliver testet med hørbar lyd en gang om året. Tidligere var det en gang om ugen. Det var fra 1951 og frem til 1993, og man gjorde det først om lørdagen og så senere om onsdagen. I 1993 gik man så over til en gang om året, siger Lars Aabjerg Pedersen.
Det var af praktiske årsager, at man tidligere testede en gang om ugen. Der blev dengang brugt et ældre system, som, hvis det ikke blev brugt, satte sig fast.
Her i videoen kan du se mere og høre, hvordan varslingen lyder.
Falsk sirenevarsel
Fredag den 15. marts lød sirenerne ud over Midt- og Vestjylland. Men det var en fejl.
Sirenerne skulle kun lyde i Viborg på grund af en brand, men en personlig fejl satte systemet igang i store dele af landsdelen.
- Sirenerne – altså systemet - drives af Beredskabsstyrelsen, men det er politiet, der trykker på knappen via en digital platform, siger Lars Aabjerg Pedersen.
Det var da også en menneskelig fejl, der førte til sirenevarslet i marts.
Dækker 80 procent
Når sirenevarslet lyder, kan det høres i 80 procent af Danmark. Det skyldes, at dengang, sirenerne blev sat op i 1990'erne, skete det i byer med mere end 1000 indbyggere.
Men det betyder ikke, at de resterende 20 procent ikke bliver varslet, hvis noget alvorligt skulle ske.
- Resten når man så på andre måder. I sidste instans kan politiet køre ud og advare folk. Når vi bruger sirenerne, så bruger vi også alle vores andre kanaler såsom pressen, mobilvarsling og sociale medier, siger Lars Aabjerg Pedersen.