Opråb fra vindmølleindustrien: Der er brug for mere testkapacitet

Fra vindmølleindustrien lyder det nu, at der er behov for endnu mere testkapacitet, hvis Danmark fortsat skal være førende indenfor området.

2:52
Her ses en vindmølle fra testcentret i Østerild.
Foto: Siemens Gamesa Renewable Energy

Hvis Danmark skal bevare sin position som verdens førende inden for udvikling og produktion af vindmøller, er det afgørende, at der findes flere pladser på land til at teste fremtidens møller. 

Sådan lyder det nu fra vindmølleindustrien. De to nationale testcentre i Høvsøre og Østerild kan ikke længere dække behovet. 

For at kunne være med i kapløbet efterlyser de danske producenter nu mere testkapacitet, hvor målet er seks nye pladser.

- Vi laver meget af vores udviklingsarbejde i Danmark, og den kobling der imellem vores udviklingsingeniørerne og muligheden for at besøge testkapaciteterne er helt afgørende for at sikre høj pålidelighed på det, vi udvikler, siger Morten Pilgaard Rasmussen, teknologichef, offshore ved Siemens Gamesa i Brande. 

Analyse fra Christiansborg

I 2011 gav placeringen af testcentret i Østerild anledning til lokale protester, hvor modstandere af projektet blandt andet klatrede op i træer for at vise deres modstand mod testcentret. 

Industrien kommer ikke med et bud på, hvor de nye pladser skal placeres. Der kan ikke udvides i Østerild og Høvsøre, så nu har politikerne på Christiansborg bestilt en analyse for at blive klogere på behovet.

Jeg hører behovet, som industrien udtrykker - også at der kommer til at ske noget, og derfor er det bestemt på to-do-blokken på mit energipolitiske bord, lyder det fra Signe Munk, Klima- og Energiordfører fra SF.

Det handler om arbejdspladser

Den højeste mølle i Østerild er i dag 240 meter, hvilket blot er 14 meter mindre end pylonerne på Storebæltsbroen. 

Men de nye testpladser skal ifølge industrien kunne rumme møller op til 400 meter for at være fremtidssikret.

- Hver gang vi kan give dem et nøk op i størrelse, forbedrer vi vores kunders forretning, siger Morten Pilgaard Rasmussen, teknologichef, offshore ved Siemens Gamesa i Brande.

Bredden har også stor betydning. Selv om der mangler testkapacitet, står en plads i Høvsøre tom, fordi den er for smal til de moderne møller. 

DTU Vindenergi overvejer derfor at gå fra syv til fem pladser i Høvsøre for at få plads til større møller. Det er ifølge industrien med til at understrege behovet for handling, ellers risikerer arbejdspladser af rykke ud af landet. 

- Der er ikke et sted i verden, der er så koncentreret vind-viden som i Jylland, og det skal vi som land holde fast i, afslutter Morten Pilgaard Rasmussen.