Politiet stopper rekordmange for narkokørsel: Det skyldes en øget indsats
Henrik Glintborg fra Midt- og Vestjyllands Politi fortæller, at det skyldes et stor politiindsats, at man har stoppet så mange for narkokørsel de sidste tre år.
Midt- og Vestjyllands Politi har de sidste tre år haft et større fokus på kørsel i narkopåvirket tilstand, og det er tydeligt at aflæse i statistikken.
De sidste tre år har politiet nemlig sigtet langt flere for kørsel under påvirkning af euforiserende stoffer end de foregående år. Alene i 2020 blev 1180 sigtet for narkokørsel, hvilket er flere, end man nogensinde har sigtet før i Midt- og Vestjyllands Politi for den lovovertrædelse på et år. I løbet af de to første måneder af 2021 har man allerede sigtet 216 for narkokørsel.
- Det er en bekymrende udvikling, fordi det ikke er okay. Man påvirker sin egen bevidsthed, når man tager narko, og det kan føre til slemme uheld, fortæller Henrik Glintborg, der er leder af færdselspolitiet i Midt- og Vestjyllands Politi.
Men spørger man Henrik Glintborg, så skyldes de høje tal, at man siden 2018 har lavet en stor indsats på området. Politiet har uddannet patruljer til at spotte narkotikapåvirkede bilister, og så har man fået et gyldent våben i narkometeret.
- Vi er blevet meget bedre til at spotte bilisterne i narkopåvirket tilstand. Det er en rigtig flot politiindsats, at vi får standset så mange. De fleste af dem, der tager statistikken op er desværre gengangere, der ikke har forstået budskabet, fortæller lederen af færdselspolitiet.
Sigtede får tilbud om hjælp
Kigger man i stedet på tallene for spirituskørsel, er der omvendt en positiv tendens gennem de sidste ti år. I 2011 sigtede Midt- og Vestjyllands Politi 1291 for spirituskørsel, mens det tal var 781 i 2020.
Et øjebliksbillede på tendensen har de oplevet hos Skive Lokalpoliti den seneste uge. Her har man sigtet 10 personer for kørsel i påvirket tilstand. Én for spiritus og ni for narkotika.
Indsatsen for at mindske spirituskørsel har også været markant gennem de sidste mange år.
- Vi har haft stor fokus på at forebygge spritbilisme, og der er en positiv tendens.
- Når vi stopper en person for at køre i alkoholpåvirket tilstand, så giver dem et tilbud om at blive ringet op at en misbrugskonsulent, hvis de ønsker hjælp. Ved mange af dem, vi stopper, er det tydeligt, at de har et alkoholmisbrug, siger Henrik Glintborg.
Lignende tilbud begyndte patruljerne også at tilbyde bilisterne, de stander for narkokørsel, i 2020. Gennem flere år har man kunnet se kampagner for, hvor farligt det er at køre spirituskørsel, men samme kampagner er ikke blevet lavet for kørsel under påvirkning af euforiserende stoffer, og sådan en kampagne savner leder af færdselspolitiet.
- Narko er ulovligt. Jeg synes, det kunne være et godt tiltag, hvis man fik skræddersyet en kampagne, hvor man fortæller, at det er ulovligt at være i besiddelse af og købe narko, men også at det er uansvarligt at køre med narko i blodet.
- Det er socialt uacceptabel at køre spiritus og narkokørsel. Det er de to helt store dræbere i trafikken. Jeg synes, vi er kommet et pænt stykke, men der er stadig lang vej, fortæller Henrik Glintborg.
Hvis gennemsnittet af sigtelser for kørsel under påvirkning af narkotika per måned fortsætter gennem 2021, så ender der 1296 sigtelser.