Skoler får 100 millioner: Skal forberede studerende til ny fremtid
Millionerne regner ned over landsdelens uddannelser, og pengene skal bruges med et særligt fokus.
Nye drejebænke, virtuelle værksteder og vedvarende energi.
Det er nogle af de nye ting, som erhvervsskoler i Midt- og Vestjylland vil investere i.
Og nu kan de gøre det - for Nordea Fondens værkstedspulje har netop sendt millioner afsted.
Samlet får 20 erhvervsskoler og 10 FGU-institutioner – fordelt på i alt 57 lokationer rundt omkring i landet - del i puljen på i alt 100 mio. kr.
- Vi har brug for nye generationer af dygtige faglærte og håber, at Værkstedspuljen bidrager til, at flere unge får lyst til at blive håndværkere – uanset om det er smed, kok, landmand eller andre fag, siger fondens administrerende direktør, Henrik Lehmann Andersen, i en pressemeddelelse.
Virtuelle værksteder
På den tekniske skole College360 i Silkeborg skal virtuelle robotter og maskiner købes ind.
Den virtuelle simulation skal give de studerende endnu mere øvelse, spare skolen penge på den lange bane, og gøre undervisningen mere bæredygtigt.
Det fortæller kvalitetschef Marcus Laycock.
- Hvis de eksempelvis skal male dele på en bil, og man skal bruge sprøjtekabiner, så kræver det meget energi og koster meget maling at have dem kørende, og koster meget i maling. Når de svejser, bruger de rigtig meget gas og rigtig meget strøm, så ved at gøre det i simulationer, kan vi spare penge og gøre læringsrummet mere bæredygtigt, forklarer kvalitetschefen.
Han understreger, at eleverne også skal øve sig på rigtige maskiner og materialer, men med de virtuelle værktøjer kan give eleverne mere hyppig træning i deres færdigheder.
Og så skal bæredygtighed fylde mere i den praktiske undervisning.
- Vi skal arbejde med bæredygtighed på alle uddannelser, så med pengene vil vi også indrette en 'sansehave', hvor vores hotel- og restaurantgæster kan lære om at drive en have bæredygtigt.
Dybt taknemlige FGU-skoler
Det er ikke kun erhvervsskoler, der bliver tilgodeset af den såkaldte værkstedspulje fra Nordea-fonden.
Det gør også 10 FGU-skoler, som er en forberedende skole for unge, som endnu ikke er i uddannelse.
- Vi er rundt på gulvet af glæde, og fyldt med taknemmelighed over, at vores målgruppe også bliver tilgodeset, siger direktør for FGU-skolerne i Herning, Skjern og Ikast, Janne Mylin, som fortæller, at FGU-skolerne er nedslidte.
- Det gør noget ved os, når eleverne udtaler, at det er som at stå i sløjdlokalet på den gamle folkeskole – det er oldnordisk, siger Janne Mylin.
Derfor falder pengene til nye maskiner og udstyr til skolen på et tørst sted, slår hun fast.
- Da de (Nordea-fonden red.) sender 100 millioner ud, ved vi godt, vi ikke er alene om at bede om penge, så for os var det slet ikke en selvfølge, men vi havde virkelig krydset alt, hvad vi har, siger Janne Mylin glad.
Grøn fremtid kommer buldrende
I Skive skal pengene bruges til at udruste eleverne til en fremtid, som ser anderledes grøn ud, fortæller uddannelseschef, Kurt Lindholm.
- Nu kan vi favne og få indkøbt noget teknologi, som vi ellers ikke var i nærheden af at kunne købe, fortæller han og kalder støtten for "en klækkelig håndsrækning", men ønsker ikke, at oplyse, hvor meget beløbet til erhvervsskolen lyder på.
På erhvervsskolen i Skive, som blandt andet uddanner møbelsnedkere, forsyningsoperatører og industriteknikere, skal der indkøbes nye drejebænke, fræsere og komponenter, som skal gøre de studerende dygtigere indenfor vedvarende energi.
- Vi skal investere i elektroniske komponenter, som blandt andet bliver brugt til at styre solceller, vindmøller og Power-to-X, som kræver meget komplekse teknologier og færdigheder. Før har vi kun kunnet snuse til det, nu har vi bedre mulighed for at holde os på omgangshøjde med de behov som brancherne har, siger Kurt Lindholm.