Støjberg kunne nærmest "høre jubelbrølet fra Polen": Redaktør på polsk avis kan ikke genkende brøl

De polske landmænd er gode til animalsk produktion, fortæller chefredaktør på polsk landbrugs- og maskinmedie.

0:41
Inger Støjberg (DD) gæstede tirsdag aften TV MIDTVESTs nyheder klokken 19.30.
Foto: TV MIDTVEST

Den grønne tre-partsaftale, der blandt andet betyder, at landbruget får en CO2-afgift, har affødt jubel hos de polske landmænd.

Det mener i hvert fald Danmarksdemokraternes partiformand, Inger Støjberg, der på direkte tv fortalte, at hun nærmest kunne "høre jubelbrølet fra Polen, da aftalen blev offentliggjort".

I aftaleteksten for tre-partsaftalen fremgår det, at der er en risiko for, at lækage, da man risikerer, at noget af den danske produktion vil rykke til udlandet som følge af en CO2-afgift.

- Hvis jeg var polsk landmand, så ville jeg være glad.

- Jeg kunne nærmest høre jubelbrølet fra Polen, da aftalen blev offentliggjort, sagde partiformanden i et direkte interview på TV MIDTVEST tirsdag.

Det har dog ikke ført til noget "jubelbrøl" i Polen. I hvert fald ikke endnu.

Det fastslår Mateusz Wasak, der er chefredaktør på det polske landbrugs- og maskinmedie Wiadomości Rolnicze Polska, over for TV MIDTVEST.

- De polske landmænd vil måske juble om et par måneder, men det er for tidligt at sige noget om nu, da vi ikke ved præcis, hvilken betydning det får, forklarer han.

Mateusz Wasak har selv dækket den kommende CO2-afgift på dansk landbrug.
Mateusz Wasak har selv dækket den kommende CO2-afgift på dansk landbrug.
Foto: Wiadomości Rolnicze Polska

Wiadomości Rolnicze Polska er et af flere polske medier, der de seneste dage har omtalt, at Danmark med den grønne tre-partsaftale bliver det første land i verden, der vedtager en klimaafgift for landbrugets klimabelastning.

I interviewet tirsdag aften forklarede Inger Støjberg, at hun mener, at tre-partsaftalen vil betyde, at "den produktion, der i dag foregår i Danmark, vil blive presset til andre lande heriblandt Polen".

Mateusz Wasak fortæller, at Polen i dag har en stor animalsk produktion. Men der er næppe mulighed for at øge den markant.

- Mange unge landmænd ønsker ikke at forsætte med animalsk produktion, forklarer han og fortsætter:

- I Polen har vi mange små mælkebrug med 40-50 kvæg. De har ikke råd til automation, og de unge landmænd har ikke lyst til at arbejde hårdt dag ud og dag ind.

Polsk landbrug har det svært

Chefredaktøren peger i samme ombæring på, at en stigende gennemsnitsalder i landbruget er en generel europæisk problemstilling, der også kendes fra Danmark.

- Arbejdskraft er en mangelvare, og landbruget har brug for mere arbejdskraft. Ellers skal automatisering spille en større rolle, siger han.

Inger Støjberg fremhævede i interviewet med TV MIDTVEST, at de danske landmænd er mere klimabevidste end deres polske kolleger.

Her er der noget om snakken, lyder det fra Mateusz Wasak.

- De danske landmænd er mere åbne over for klimatilpasning. Hvis man indførte en lignende model i Polen, ville det føre til en strejke, vurderer han.

Landmænd, fagforeninger og EU-kritikere var i maj på gaden i Warszawa for at protestere mod EU's Den europæiske grønne pagt.
Landmænd, fagforeninger og EU-kritikere var i maj på gaden i Warszawa for at protestere mod EU's Den europæiske grønne pagt.
Foto: Attila Husejnow/SIPA/Ritzau Scanpix

Redaktørens vurdering bygger blandt andet på de demonstrationer, som en række landmænd i maj stod bag i protest mod Den europæiske grønne pagt, som EU står bag.

Udkastet til pagten, som skal gøre EU klimaneutralt, lægger blandt andet op til, at en del af landbrugsjorden skal omdannes til skov eller lignende, hvilket udløste kritk fra polske landmænd.

- Derfor forudser jeg, at en CO2-afgift i Polen vil føre til store protester, siger Mateusz Wasak.

I 2022 havde Danmark en større eksport end import af kød, fisk og spiselige dyr til Polen, viser tal fra Danmarks Statistik ifølge Dansk Industri.