Minkavler føler sig kørt rundt i manegen – kan hverken regne med statsminister eller rigspoliti
Minkavlerne fra Skave hørte først statsministeren sige, at deres mink skulle aflives. Et brev fra fødevarestyrelsen bekræftede, og Rigspolitiet ringede for at sikre sig, at dyrene blev aflivet.
Mink-familien Obitsø i Skave er lige blevet færdig med at aflive deres 45.000 mink, men har nu fået at vide, at der blot var tale om en opfordring.
- Man bliver gjort til grin, vi går her og knokler, fra inden det er lyst, til det bliver mørkt igen med at slå hele vores livsværk ned, og så får man at vide, at det er en misforståelse, fortæller Jakob Blæsbjerg-Obitsø.
Den 4. november fortalte statsminister, Mette Frederiksen, på et pressemøde at alle danske mink, både syge og raske skal aflives.
Efterfølgende fik danske minkavlere tilsendt et brev med en forklaring på, hvad man skulle gøre. Alt efter hvilken situation man var i.
Familien Obitsø hører til kategorien en minkfarm uden for zonerne, og ifølge brevet skal de derfor have aflivet alle mink inden den 16. januar. Og hvis de havde været i tvivl, så modtog de flere opkald, der bekræftede, at de også skulle slå deres besætning ned.
- Jeg blev ringet op af Rigspolitiet fredag aften og igen søndag, fordi de ville sikre, at jeg havde forstået, at jeg skulle aflive alle mink, og at vi skulle være færdige den 16. november, siger en tydeligt frustreret Jakob Blæsbjerg-Obitsø og kalder det en ekstra presballe.
Afliving blev bekræftet på trods af manglende lovgivning
Nu er det så kommet frem, at regeringen ikke har haft en lovhjemmel til at kræve aflivningen af mink på farme der ikke har smittet, eller ligger indenfor sikkerhedszonen på 7,8 kilometer.
Fødevareminister Mogens Jensen har i dag beklaget, at der er gået et brev ud til minkavlerne, hvor det ikke var klart, at der skulle være tale om en opfordring fra Regeringens side, og altså ikke et krav om, at alle minkavlerne skulle slå hele besætningen ned. Men den undskyldning giver Jakob Blæsbjerg-Obitsø ikke meget for.
- Det har jeg svært ved at se, hvad vi skal bruge til. Hvis ikke man kan regne med, hvad Rigspolitiet siger, når det ringer, og det Statsministeren siger på direkte fjernsyn, hvad skal man så tro på? Det er jo det vilde vesten. Hvor man skyder først, og så spørger bagefter. De rykker tæppet fuldstændig væk under os, og så bagefter tjekker man op på om det overhovedet er lovligt?
TV MIDTVEST har været i kontakt med Rigpolitiet, for at få bekræftet, at de har ringet til familien Obitsø 6. og 8. november.
- Rigspolitiet kan bekræfte, at medarbejdere fra Rigspolitiet har ringet på vegne af Fødevarestyrelsen til minkavlere på ikke smittede minkfarme uden for 7,8 km-zonerne i sidste uge. Opkaldene havde til formål at sikre, at avlerne vidste, hvor de kunne få information hos Fødevarestyrelsen og samtidig høre, hvorvidt avlerne ønskede at medvirke til en frivillig optælling af mink på farmen med henblik på korrekt afregning af bonus og godtgørelse, skriver Kræsten Niemann, der er Presse- og kommunikationsrådgiver hos Rigspolitiet.
Det passer ikke helt med den oplevelse Jakob Blæsbjerg-Obitsø, der mener, at politiet ville sikre sig, at dyrene blev aflivet.
Farmen er efter opkaldene i weekenden kommet under mistanke for at være smittet, men Jakob Blæsbjerg-Obitsø forklarer, at opkaldene ikke heller ikke handlede om, at der var en mistanke mod farmen.
- Der var ikke snak om, at vi var mistænkt eller noget som helst. Det var der ikke. Og vi er heller ikke konstateret smittet endnu, Fødevarestyrelsen er ved at lave en ekstra kontrol, som vi afventer svar på, forklarer han.
Udmeldingen kom for sent
Allerede i weekenden fandt regeringen ud af, at deres krav om aflivning ikke havde lovmæssig gyldighed, men først i dag, har minkavlerne fået nyt.
Du kan læse fødevarestyrelsens opdaterede brev her.
- Vi er bare statister og bliver kørt rundt i manegen. Jeg synes det er umenneskeligt at udsætte os for det her. Det er menneskemishandling. At de spiser os af med, at det er en misforståelse. De vasker hænder, jeg synes simpelthen det er rystende, fortæller Jakob Blæsbjerg Obitsø.
TV MIDTVEST fangede minkavleren kort efter han og familien havde aflivet deres sidste mink, og derved lukket bogen om minkfarmens 38 år lange historie.
- Det var hårdere end forventet. Det var en hård omgang for hele familien, og der var meget, meget stille, siger en rørt Jakob Blæsbjerg-Obitsø om det sidste farvel.