Steen har bygget kirkeskib til Karby: Tro kopi af Næssundfærgen

Steen Zoffmann bruger sin fritid på at bygge kirkeskibe. I dag blev hans nyeste kirkeskib indviet i Karby Kirke – en vaskeægte kopi af Næssundfærgen.

Både snedker og præst var stolte over at vise det nye kirkeskib frem til søndagens gudstjeneste.
Både snedker og præst var stolte over at vise det nye kirkeskib frem til søndagens gudstjeneste.
Foto: Svend Vilhelm Mikkelsen, TV MIDTVEST

Det var ikke en helt almindelig gudstjeneste, der søndag blev holdt i Karby Kirke.

Kirkens nyeste udsmykning, et kirkeskib i form af Næssundfærgen blev nemlig indviet, og det blev fejret med både champagne og kransekage.

- Jeg glæder mig rigtig meget over det. Det er jo også en stor glæde for mig, siger Steen Zoffmann, som har brugt de sidste fire måneder på at bygge skibet.

Siden han blev pensioneret har han brugt sin fritid på at bygge kirkeskibe til kirker i hele landet. Otte kirkeskibe er det blevet til, men Næssundfærgen har alligevel været speciel.

- Det er vistnok første gang i historien, at en lille træfærge fra Limfjorden kommer op at hænge i en kirke. Men hvorfor ikke?

Ideen opstod til gudstjeneste

Det er ikke kun en stor dag for den pensionerede snedker. Det er nemlig første gang, at kirken i Karby har fået et kirkeskib. Og måske endda de allerførste til at kopiere en færge.

- Den er smuk, den gamle træfærge. Den har charme og karisma, siger Benedicte Tønsberg, som er præst i kirken.

Ideen opstod i juni sidste år, hvor de var inviteret til at holde en Gudstjeneste på Næssundfærgen. Her blev de inspirerede.  

- Der er tradition for, at det skib, man har som kirkeskib, skal være et skib, som har betydning for os på egnen. Og Næssundfærgen har umådelig stor betydning for os, siger hun.

Efter gudstjenesten på færgen gik jagten på et kirkeskib ind. Et menighedsrådsmedlem stødte på en artikel om kirkeskibsbyggeren Steen Zoffmann, og herfra tog det ene det andet.

Et billigt genbrugsskib

Økonomien har tidligere sat en stopper for, at Karby Kirke fik et kirkeskib. Men det var ikke et problem denne gang. Den pensionerede snedker tager nemlig ikke penge for sin arbejdskraft.

- Jeg kan godt lide byggeprocessen, hvor man sidder og fordyber sig, siger Steen Zoffmann.

Kirken har kun skullet betale for det byggemateriale, Steen Zoffmann har brugt, og det har været en billig affære. Prisen på et kirkeskib ligger nemlig på mellem 400-500 kroner.

- Det er stort set lavet af genbrugsmaterialer. Det er også en sjov udfordring, at få noget der ikke koster fem flade øre til at ligne noget, siger den pensionerede snedker.

2:14