Trods bopælskrav: Ny højskole på Mors får mange ansøgere fra storbyerne
Der er rift om lærerstillingerne på Højskolen Mors - selv om man skal bo i nærheden af skolen på Nordmors.
Der var måske dem, der rystede på hovedet, da en kommende højskole på Mors for nogle uger siden slog fire ledige lærerstillinger op.
Ikke alene var der tale om deltidsstillinger. Højskolen stillede også krav om, at lærerne skal bo i nærheden af højskolen i Flade på Nordmors.
Men faktisk er det - med forstanderparret Mette Daimiri og Nikolai Seidelin Bankes egne ord - væltet ind med ansøgninger.
- Vi var godt klar over, at det var hårde krav. Derfor er det bare megafedt med så mange ansøgninger, konstaterer Nikolai Seidelin Banke.
Mette Daimiri fortæller, at parret grundigt diskuterede bopælskravet med bestyrelsen.
- Kan vi rent faktisk tillade os at stille det som krav? Men vi valgte det, fordi det er enormt vigtigt for os at skabe den her højskole-ånd. Det er hårdt arbejde at starte en højskole fra bunden, så det er vigtigt, at vi finder de rigtige engagerede folk og det rigtige team fra starten, siger hun.
Forstanderparret er også overraskede over, at de fleste ansøgere kommer fra de store byer. Blandt dem var filmproducer og pædagog William Findinge fra Aarhus. Han er nu blevet ansat som højskolens første lærer og flytter den 1. juni fra Aarhus til Flade.
- Det er en mulighed, som man bare ikke får særligt ofte inden for min branche. Det at få lov til at starte noget op fra bunden er helt vildt spændende, siger han.
Han erkender, at skiftet kan virke som en stor omvæltning, og at nogen i storbyerne nok vil betragte Mors som bøhlandet.
- Men når man først er kommet herop og har set naturen og oplevet, at der rent faktisk er utroligt meget liv i Nykøbing, så er omvæltningen ikke så voldsom, siger William Findinge.
Højskolen Mors, der beskriver sig selv som en grundvigsk skole, åbner den 1. august. Der er i forvejen 14 godkendte højskoler i Midt- og Vestjylland.