Nærpolitiet

Skolelærer lokker ordensmagten til cykelprøve

Midt- og Vestjyllands Politi deltager ikke længere systematisk i skolernes cyklistkontroller, men Nærpolitiet i Struer har gjort en undtagelse.

Søren Mandrup fortæller, at selv om politiet har travlt, så skal der sommetider også være plads til et trafikkontrol på skoler.
Søren Mandrup fortæller, at selv om politiet har travlt, så skal der sommetider også være plads til et trafikkontrol på skoler.
Foto: StoryPark Media

Politiet kastede et kritisk blik på cyklernes stand med særligt fokus på reflekser og bremser, før 6. klasse på Langhøjskolen i Asp nær Struer kunne begive sig ud på vejene til den traditionelle cykelprøve.

- Selvfølgelig skal cyklerne være i orden, men for mig handler det faktisk ikke så meget om cyklerne. Det handler om de unge mennesker, vi står overfor, og hvordan de ser og oplever politiet, og hvordan de betragter os, siger nærbetjent Søren Mandrup og tilføjer:

- Der var smil at spore hos mange af dem. Jeg tror ikke, de havde regnet med, at vi var så meget nede på jorden, som vi var – at vi ikke er de her robotter i uniformer.

Han var på opgaven sammen med sin kollega, Lars Schou, der endda havde valgt at sætte et godt eksempel og selv tage cyklen i dagens anledning fra nærpolitistationen i Struer.

Cykelprøver er gode til at bygge relationer

Det er ikke helt almindeligt, at politiet deltager i skolernes cykelprøver, men de to nærbetjente lod sig lokke af en venlig forespørgsel fra børnenes klasselærer, Kirsten Slyk. 

Klassen havde arbejdet med emnerne færdselsloven og trafiksikkerhed, og klasselæreren ser en stor værdi i, at betjentene prioriterer de helt unge trafikanter.

- Det er guld, at de tager sig tid til det her. Nogle synes, de skal bruge tid på alt muligt andet, men det her er forebyggende i en grad, vi slet ikke kan måle, siger Kirsten Slyk.

Eleverne fik tjekket deres cykler af betjentene inden cykelprøven.
Eleverne fik tjekket deres cykler af betjentene inden cykelprøven.
Foto: StoryPark Media

Politiet plejede at deltage mere systematisk i cykelprøverne. Nu er det egentlig op til skolerne selv at afvikle dem, men Søren Mandrup fandt et hul i kalenderen.

- Selvom politiet har travlt – og det har vi – så skal der også være plads til at gøre sådan noget her. For hvis man gerne vil arbejde med forebyggelse, som jeg gør, så er man nødt til at lære værdien af relationsopbygning, siger betjenten og fortsætter:

- De unge mennesker har supergodt af at møde en betjent, der er nærværende og bare lever sig ind i de opgaver, der kommer, siger Søren Mandrup, der er SSP-konsulent i politiet.

SSP er et samarbejde mellem skole, sociale myndigheder og politiet om at forebygge kriminalitet blandt børn og unge.

Ude på ruten mødte børnene forældre, der holdt øje med, at de overholdt færdselsreglerne.

- En kombination af politi og forældre er guld i det her, siger Kirsten Slyk.

TV MIDTVEST har fulgt dagligdagen på de nye nærpolitistationer under Midt- og Vestjyllands Politi, hvor de lokalkendte betjente er i tæt kontakt med borgerne hver dag, når både store og små opgaver skal løses. 

Se flere historier fra deres hverdag nedenfor