Over et års ventetid på udredning for demens: - Det er virkelig ikke i orden
Lang ventetid på udredning for demens i Region Midtjylland møder hård kritik fra Alzheimerforeningen.
Der kan gå over et år, før mulige demenspatienter kan komme i gang med udredningen på sygehuset i Viborg.
I Gødstrup venter patienterne et halvt år på en tid, og i Aarhus kan det tage op til to år.
Det er under al kritik, mener Alzheimerforeningen.
- Vi synes ikke, at én dag over de fire uger er acceptabelt, siger Nis Peter Nissen, som er direktør for Alzheimerforeningen.
Han henviser til, at patienter har ret til at påbegynde udredningen for demens inden for 30 dage. En deadline, som for længst er overskredet i Region Midtjylland.
- Vi kan ikke vente længere. Det er simpelthen ikke anstændigt over for de mennesker, som har den her sygdom, siger Nis Peter Nissen fra Alzheimerforeningen.
Også foreningens lokalformand i Midt- og Vestjylland, Gitte Kærgaard, er skuffet.
- Man kan jo prøve selv at sætte sig i de pårørendes sko. Hvis man nu havde en ægtefælle eller en mor, man gerne ville have udredt, for at finde ud af hvad hun fejler eller få en forståelse af, hvad er det egentlig er, der er galt. Når der så er en diagnose, så kan man bedre forholde sig til det, forklarer hun.
Ventetid bliver til spildte år
Udover uvisheden for de pårørende, kan det også have store konsekvenser at komme for sent i gang med udredning, fortæller Gitte Kærgaard.
Det kan forværre sygdommen markant og spilde kostbar tid med den demensramte for de pårørende.
- Et års ventetid kan betyde, at man mister mange færdigheder som hukommelse, planlægning og udførelsen af forskellige opgaver kan blive sværere for en, siger hun.
Ifølge Gitte Kærgaard får en tredjedel af de demensramte det bedre, efter de er begyndt på medicin.
- Selvom medicin ikke er nogen mirakelkur, så er det jo alligevel et godt alternativ til det at holde sig i gang. Kan man komme tidligt i gang med medicin, så får man flere år med livskvalitet. Og det er jo det, det handler om, understreger hun.
Følger ikke sundhedsmyndighedernes anbefaling
Et af kritikpunkterne fra patientforeningen er, at Region Midtjylland ikke følger sundhedsmyndighedernes anbefaling om at samle udredningen ét sted for at højne kvaliteten og udnytte stordriftsfordele.
Den model bruger Region Nordjylland og Region Hovedstaden.
- Så ansvaret ligger hos politikerne og regionsrådet, der ikke har fulgt de anbefalinger, som sundhedsstyrelsen er kommet med, argumenterer Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen.
Og den løsning kan ikke udelukkes for Region Midtjylland. Det siger Purnima Erichsen, der er forkvinde for det udvalg i Region Midtjylland, som har ansvar for demensområdet.
Opsagde aftale med privatklinikker
Årsagen til de lange ventetider er blandt andet, at Danske Regioner i efteråret 2021 opsagde et samarbejde med den private leverandør Demensudredning Danmark. Begrundelsen var, at leverandøren ikke levede op til de faglige standarder, som Danske Regioner krævede.
- Det har gjort, at vi har overtaget rigtig mange patientforløb, og vi skal også starte forfra i nogle tilfælde, fordi patienterne kan have fået den forkerte diagnose. Det skal gå hurtigt, men det skal også være korrekt, forklarer Purnima Erichsen.
Hun forsikrer, at personalet på sygehusene arbejder både hverdage og weekender for at få nedbragt ventetiden.
- Og om det så er den rigtige løsning, at sammenlægge kræfterne, det er ikke til at sige. Men vi tager dialogen med administrationen. Vi skal have løst problemet, og det arbejder vi på, siger Purnima Erichsen.
Sundhedsministeriet oplyser, at ministeret har bedt om en redegørelse fra Danske Regioner om, hvordan de arbejder med Sundhedsstyrelsens anbefalinger til organisering af udrednings- og behandlingsenheder for demens, samt en redegørelse for deres håndtering af udfordringerne med lange ventetider på demensudredning. Den redegørelse skulle ministeriet efter sigende have modtaget.