Sygehus tager dyner fra syge: Så stor er besparelsen
Besparelsen for sygehuset lyder på omkring 100.000 kroner, når de nyresyge fra den kommende uge ikke længere kan få et tæppe eller dyne at varme sig under på sygehuset.
Dialysepatienterne på sygehuset i Thisted må ikke længere låne en dyne eller et tæppe på Nyremedicinsk Afdeling, når de i fremtiden skal i dialysebehandling.
En af patienterne, det rammer, er Torben Mortensen, der lider af en arvelig nyresygdom, som har kostet både hans far og søster livet. Han er i dialyse tre gange om ugen.
- En patient har ret til at få en dyne, og det er altså livsnødvendigt. Alt mit blod bliver trukket ud og renset, og så fryser man altså, når man ligger der. I går (mandag, red.) havde jeg to dyner på, sagde han tirsdag til TV MIDTVEST.
I et brev til patienterne skriver Region Nordjylland, at dynerne spares væk fra 1. oktober.
Det bekræfter Jonna Borg, der er chefsygeplejerske på Nyremedicinsk Afdeling ved Aalborg Universitetshospital overfor TV MIDTVEST.
- En dyne koster cirka 100 kroner i forbrug, vask, transport med mere, og en patient bruger en dyne ved hver dialyse tre gange om ugen, så det bliver til cirka 300 kroner per patient, skriver hun i et skriftligt svar til TV MIDTVEST.
Ved at fjerne dynerne fra nyrepatienterne i Thisted, lyder besparelsen på omkring 100.000 kroner årligt, oplyser hun.
- Og det er mange penge i budgettet, skriver chefsygeplejersken.
Kan selv medbringe dyne
Patienterne skal for eftertiden selv medbringe dyner eller tæpper, som de kan opbevare i et skab, hvis de ønsker noget at varme sig under.
I et brev opfordres patienterne til at huske at vaske de medbragte dyner og tæpper.
- Dialyse er en ambulant behandling, hvor patienterne allerede kommer i eget tøj, hvilket, vi forventer, er rent, og vores ”arbejdsområde” på patienten, sørger vi for, er 100 procent rent. Derfor har vi ingen betænkelighed ved, at patienter medbringer egen dyne, skriver Jonna Borg til TV MIDTVEST.
I dialysen på Aalborg Universitetshospital er dyner til patienterne allerede afskaffet og har været det i længere tid, oplyser hun.