Sådan fungerer de nye regler for beboerne på Kærshovedgård

Den 1. juni 2019 trådte en ny udlændingelov i kraft. Det har blandt andet betydet en markant ændring af vilkårene for nogle af beboerne på Udrejsecenter Kærshovedgård.

Kærshovedgård, der ligger nær Bording, blev den 16. marts 2016 omdannet til udrejsecenter. Tidligere har det været brugt som statsfængsel.
Kærshovedgård, der ligger nær Bording, blev den 16. marts 2016 omdannet til udrejsecenter. Tidligere har det været brugt som statsfængsel.
Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Der er blevet stillet større krav til nogle af beboerne på Udrejsecenter Kærshovedgårds punktlighed. Det gælder de kriminelle udlændinge og de personer, der lever på tålt ophold.

Siden 1. juni i år har nye regler nemlig gjort, at der er kommet skrappere regler i forhold til at overholde meldepligten for de pågældende beboere. Før den 1.juni skulle der begås 151 overtrædelser, før det førte til varetægtsfængsling, men efter den 1. juni er den bagatelgrænse nu faldet til seks. 

- Disse udlændinge har ingen plads i Danmark og er derfor som udgangspunkt underlagt en række krav om opholds-, melde- og underretningspligt.

Sådan lød det tilbage i december 2018 fra daværende Udlændinge- og Integrationsminister Inger Støjberg (V) i et samråd i Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg. Samrådet var kommet i stand, på baggrund af, at Regeringen sammen med Dansk Folkeparti ønskede en skærpelse i udlændingeloven.

De tre typer beboere på Kærshovedgård

På Kærshovedgård findes der tre forskellige typer af beboere. Der findes afviste asylansøgere, som ikke ønsker at tage hjem. Der findes udviste kriminelle, som har udstået deres straf, men hvis hjemland ikke ønsker at samarbejde om at få dem sendt hjem. Og så findes der personer på tålt ophold, som har begået kriminalitet, men som ikke kan sendes hjem på grund af sikkerhedssituationen i deres hjemland.

0:43
Se video: Fakta om beboerne på Kærshovedgård.

De nye stramninger vedrører ikke de afviste asylansøgere. 

Den 1. juni i år blev Regeringen og Dansk Folkepartis ønske så til virkelighed, da den nye skærpelse af udlændingeloven trådte i kraft. Det betyder blandt andet, at de kriminelle udlændinge og personerne på tålt ophold hver dag mellem klokken 09.00 og 17:00 skal melde deres tilstedeværelse på centret.

- Hvis de bryder de forpligtelser, de er pålagt, skal de så vidt muligt i fængsel, lød det dengang fra Støjberg.

Foreløbigt har det resulteret i, at Midt- og Vestjyllands Politi har haft 95 varetægtsfængslinger, siden loven trådte i kraft. Før stramningen af reglerne lød prognosen på i alt 45 sager af denne type i hele 2019.