Stramning skaber travlhed hos politiet: Erfarne efterforskere må flyttes til Kærshovedgård
En stramning af udlændingeloven betyder, at politiet har flyttet et betydeligt antal ressourcer fra andre arbejdsopgaver til Udrejsecenter Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune.
Der er travlhed hos Midt- og Vestjyllands Politi.
Næsten hver dag sender politiet betjente til Udrejsecentret Kærshovedgård for at arrestere beboere, der ikke har levet op til de skærpede regler for meldepligt.
Midt- og Vestjyllands Politi forventer, at de skal flytte 48 medarbejdere til Kærshovedgård-sagerne, hvis man tæller politibetjente, administrative medarbejdere og jurister med.
Inden den 1. juni brugte Midt- og Vestjyllands Politi 32 årsværk på Kærshovedgård. Hvis prognosen holder, kan det tal stige til 80 årlige stillinger.
Politiet har allerede nu flyttet 10 nye betjente ud på Kærshovedgård, så der i alt er 40 mand tilknyttet stationen.
Det har kun været muligt at løfte den ekstra arbejdsbyrde ved at fjerne arbejdskraft fra de øvrige afdelinger i politiet.
Stramning af udlændingeloven
Årsagen til travlheden hos Midt- og Vestjyllands Politi skyldes en stramning af reglerne for opholds- melde- og underretningspligten, som trådte i kraft den 1. juni 2019.
Den stramning betyder, at kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold på Kærshovedgård, skal varetægtsfængsles, hvis de overtræder opholds-, melde- eller underretningspligten seks gange.
Før stramningen af lovgivningen skulle der 151 overtrædelser til, før det ville føre til en varetægtsfængsling.
Den ændring har ført til markant flere varetægtsfængslinger, som koster timer hos politiet.
Politiet bruger for eksempel tid på at anholde beboeren og transportere beboeren til arresten og retsmøder.
Flyttet fra efterforskning til Kærshovedgård
Nogle af de politibetjente, der i dag arbejder med Kærshovedgård, er Thomas Storgaard og Jesper Sindberg.
Indtil for nylig arbejdede de hos vagtcentralen og med efterforskning. Sammen med ti andre betjente arbejder de i dag med sagerne på Kærshovedgård.
- Det er næsten hver dag, vi er ude på Kærshovedgård. Det er tæt på, siger Thomas Storgaard.
Travlheden med sagerne på Kærshovedgård betyder også, at der er godt fyldt i de midt- og vestjyske arresthuse. Derfor ved betjente ofte ikke, hvor de skal køre de anholdte beboere hen.
- Det er jo rigtig mange, der er blevet fængslet inden for de seneste tre måneder. Tit og ofte så er der arrestpladser i Frederikshavn, Aalborg eller Nykøbing Mors, og så tager det jo to og en halv time hver vej, siger Jesper Sindberg, der har været ansat i politiets centrale efterforskning i 14 år.
Ifølge chefpolitiinspektør Claus Hilborg så er det nødvendigt med flere politifolk, hvis Midt- og Vestjyllands Politi skal kunne betjene borgerne på samme niveau, som det var tilfældet før de ekstra opgaver på udrejsecentret.
- Jeg ser jo gerne, at politikredsen får en bevilling, der gør det muligt at ansætte de politifolk, som vi nu bruger nede på Kærshovedgård, siger han.
Han vil dog ikke svare på, om han synes, skatteborgernes penge er brugt rigtigt, når politiet bruger 80 årsværk på Kærshovedgård.
- Det er et politisk spørgsmål, pointerer han.