GPS på ulveunge: Beboer i "ulveland" glæder sig til at se, hvor tæt på ulven er
En han-ulveunge har fået en GPS monteret. Både forskere og lokalbefolkningen glæder sig til at blive klogere på dens færden.
- Det er da et stort og dyrt setup.
TV MIDTVEST fanger Sofie Torp Hansen fra Borris uden for byens brugs. Hun ser videoen, der viser, hvordan en gruppe forskere fra Aarhus Universitet fanger en ulv og monterer en GPS-tracker på den.
Ulven er fanget i området ved Borris Skydeterræn, og nu får forskerne mulighed for at klarlægge og følge ulvens færden ned på få meter.
- Jeg håber da, vi kan komme til at se, hvor ulven færdes. Hvor tæt kommer de på husene, og hvor tæt kommer de på byen. Det interesserer mig, siger Sofie Torp Hansen.
Saksefælde og bedøvelsesgevær
Det er da også en ganske tilfreds forsker, der forestod og gennemførte arbejdet med GPS-mærkningen.
- Der blev givet nogle high-fives, det gjorde der da, siger Peter Sunde, professor ved Institut for Faunaøkologi på Aarhus Universitet.
Ulven blev fanget af en såkaldt fodsaks. En type fælde, forskerne har lagt flere ud af i Borris Skydeterræn - området, hvor en tredjedel af landets ulve opholder sig.
- Hvis man er heldig, og der går én i, så går der en alarm. Så skal vi være fremme på 30 minutter. Så har vi et bedøvelsesgevær med trykluft, der kan bedøve ulven ganske kort, fortæller Peter Sunde.
6. december gik en ulv så altså i fælden. Og det er et gennembrud.
- Forksningsmæssigt kan vi jo nu studere ulvene på en helt anden måde end tidligere. Vi kan se uden fejlkilder, hvor de er på hvilket som helst tidspunkt af døgnet, hvordan de bevæger sig i forhold til huse og i forhold til veje. Hvordan de reagerer på menneskelige forstyrrelser og så videre, siger Peter Sunde.
Jagten på detaljer om ulven
Spørger man Sofie Torp Hansen fra Borris er det navnlig ulvens færden i forhold til huse og mennesker, der er interessant. Hun er nemlig ikke så begejstret for, hvis de kommer for tæt på.
Ifølge Sofie Torp Hansen har hendes nabo spottet en ulv på et vildtkamera i deres have.
Gør det dig utryg?
Ja, det synes jeg lidt. Jeg har en pige på 5. Om sommeren må hun gerne lege ude midt på dagen, men jeg tror da, man tænker over det, i de sene timer, siger Sofie Torp Hansen og fortsætter.
- Jeg håber også, at det kan blive en øjenåbner. Hvis det viser sig, at ulvene kommer meget tæt på, skal vi måske tale om, om den overhovedet skal være her.
Den diskussion er Peter Sunde klar på, og han er glad for, at man fremover kan diskutere ud fra et endnu mere detaljeret grundlag.
- Der er i udgangspunkt ikke særlig meget at være bange for. Men nu får vi jo i hvert fald underbygget den viden, og vi kan også illustrere det. Vi kan faktisk vise, hvordan en ulv reagerer, hvis du for eksempel forstyrrer den midt om dagen
Forhåbentlig ikke den sidste med GPS
Professoren er glad for nu at kunne følge den første ulv. Men han understreger, at de har fem GPS'er tilbage, der meget gerne må komme i spil.
- En enlig svale gør ingen sommer. Vi vil da gerne af med de sidste halsbånd, men får vi én til i dette område, så stopper vi her, siger Peter Sunde.