Kælder gemte på mere sprængstof end først antaget: Så meget skade kan det gøre

Det er tåbeligt med den risiko, der er, siger ekspert i sprængning.

EOD fra Ingeniørregimentet i Skive rykkede ud til Rækker Mølle i maj. Nu har selvsamme afdeling undersøgt det sprængstof, der blev fundet.
EOD fra Ingeniørregimentet i Skive rykkede ud til Rækker Mølle i maj. Nu har selvsamme afdeling undersøgt det sprængstof, der blev fundet.
Foto: Magnus Terp / Forsvaret

En sag om sprængstof opbevaret i en kælder under en privat bolig har taget en ny drejning.

I første omgang vurderede politiet, at der var tale om 12 kilo plastisk sprængstof, da det blev fundet hos en ældre mand i Rækker Mølle mellem Skjern og Videbæk tilbage i maj.

Men efter yderligere undersøgelser er mængden nu opjusteret til 15 kilo plastisk sprængstof.

- Det svarer til to-tre panserminer, og én mine kan altså krølle en bil sammen til ingenting, siger Kim Poulsen fra Ingeniørregimentet i Skive.

Han er major og chef for regimentets fagtekniske center, der har med sprængning at gøre. Han har ikke kendskab til sprængstoffet i den konkrete sag og udtaler sig derfor om sprængstofs egenskaber generelt.

- I forhold til at opbevare 15 kilo sprængstof i private, civile bygninger, så er det en ret voldsom mængde, siger han.

Hvad sker der, hvis sådan en mængde sprængstof eksploderer i en landsby?

- Det kommer an på, hvor tæt husene ligger. Men selve det hus, hvor det ligger i kælderen, vil formodentlig i det store hele kollapse. I hvert fald den del af huset, der ligger lige over sprængstoffet og lige rundt omkring, siger Kim Poulsen.

Plastisk sprængstof er en fælles betegnelse for sprængstof, der kan formes. For nuværende ved politiet ikke, hvilken type sprængstof der er tale om. Det skal en farlighedsvurdering fra Forsvarets Ammunitionsrydningstjeneste (EOD) afklare.

Brand er worst case scenario

Kim Poulsen understreger, at sprængstof generelt er ret sikkert og ikke bare antænder af sig selv, men derfor er det stadig en alvorlig lovovertrædelse at opbevare det uden tilladelse og uden at overholde sikkerhedsregler.

- Udover at det er en kriminel handling, så er det tåbeligt med den risiko, der er – også selvom sandsynligheden måske er lille, siger majoren.

For bliver det ikke opbevaret korrekt, kan det over tid blive ustabilt, hvis det bliver udsat for alt for meget varme og fugt.

- Forsvaret har sprængstof fra 1950’erne liggende, fordi det er blevet opbevaret under korrekte forhold, men noget sprængstof kan svede komponenter ud, som gør det ustabilt, hvis det har haft det for varmt, siger Kim Poulsen og tilføjer:

- Når vi har haft materiel med til udlandet, hvor det har været varmt, så bortsprænger vi det, når vi er færdige. Det skal ikke med hjem på lager igen.

En brand i en bygning med et lager af sprængstof er derfor også worst case scenario.

- Det vil kunne detonere, så det får den fulde effekt.

- Og brandfolkene vil ikke ane, hvad det er, de kommer frem til, siger han.

Kan lande i de forkerte hænder

Midt- og Vestjyllands Politi har tidligere oplyst, at den ældre mand tidligere har haft et firma, der var specialiseret i sprængningsopgaver. Ifølge TV MIDTVESTs oplysninger arbejdede han professionelt med sprængninger i mere end 25 år.

Det ændrer dog ikke på, at Kim Poulsen mener, det er en rigtig dårlig idé at have sprængstof liggende hjemme i kælderen.

- Selvom man måske er vidne om, hvordan man bruger det og opbevarer det, så kan det blive stjålet af nogen, der ikke ved, hvad de har med at gøre, siger han.

Foruden 15 kilo plastisk sprængstof blev der også fundet mindst 250 detonatorer, en røgbombe, der ligner en granat, samt både løse og skarpe patroner i den ældre mands hus.

Han kan se frem til en sigtelse, oplyser politiet.