Minkavler vil producere mink igen
60 minkavlere vil undersøge muligheden for at producere mink igen i Danmark. Én af dem er Niels Christian Poulsen fra No ved Ringkøbing.
Han havde netop gjort klar til en stor satsning sammen med sin søn, da al minkproduktion blev lukket ned i efteråret 2020.
- Vi skulle producere 250.000 til 300.000 mink. Det skulle give os en omsætning på 90 – 100 millioner.
Nu forsøger Niels Christian Poulsen fra No ved Ringkøbing at rejse sig igen netop der, hvor han faldt. Han er én af de minkavlere, der vil undersøge muligheden for at kunne producere mink igen i Danmark fra januar 2022.
- Jeg har simpelthen svært ved at tro på, at myndighederne er i stand til at honorere det. Vi tror ikke på, at vi får den erstatning vi skal have.
Niels Christian Poulsen henviser til de forhandlinger, der foregår netop nu om, hvor meget minkavlerne skal have i erstatning for tabt fortjeneste i deres nu lukkede produktioner.
- Tilliden til myndighederne er ikke-eksisterende, og vi tror på, at det kan blive en bedre indtjening for os måske at starte op med en produktion igen, fortæller han.
En udfordring at finde mink
Minkavleren fra No peger på, at et opsving netop var på vej for minkbranchen, da den blev lukket ned.
- Det vil vi selvfølgelig gerne være en del af.
I alt 60 minkavlere vil undersøge muligheden for igen at producere mink samt, hvor de skal skaffe mink fra, nu hvor alle mink er slået ned i Danmark.
- Det er selvfølgelig en udfordring. Vi vil undersøge muligheden for at få dem fra Polen.
- Vi har også nogle muligheder i Litauen. Det er noget af det, vi skal undersøge hen over sommeren, om det rent faktisk er muligt, fortæller Niels Christian Poulsen.
Aldrig tilbage i verdenseliten
Udfordringen ligger også i at finde nogle dyr, der er sygdomsfri for plasmetose – en sygdom minkavlerne kæmpede med for nogle år siden. Det er et af de kriterier, der være opfyldt, hvis der skal hentes dyr til Danmark.
Minkavlerne anslår, at der skal kæmpes hårdt for at få avlen bare lidt op at stå igen, og drømmen om at igen at kunne blive verdens førende på området synes lige nu urealistisk.
- Vi vil aldrig nogensinde komme op på den produktion, vi havde inden november måned i 2020. Det tror jeg ikke på, lyder det fra Niels Christian Poulsen.