Asger venter og venter: - Det er bare endnu en ting i rækken, som er nederen

Eleverne på landets efterskoler og højskoler har fået deres år spoleret af Corona-krisen. Venstres Kristian Jensen foreslår nu at åbne dem igen.

2:40
Et nyt forslag skal overbevise Regeringen om, at efterskoler og højskoler kan åbne forsvarligt igen.
Foto: Ditte Georg Poulsen

20-årige Asger Kusk Carlsen er taget alene afsted i familiens sommerhus i Thyborøn. For der var ikke meget andet for, da jobbet var sagt op, og Silkeborg Højskole alligevel ikke åbnede som planlagt.

- Jeg prøver at læse så mange bøger, jeg kan. Jeg er kommet igennem 3-4 mursten indtil videre, smiler Asger Kusk Carlsen. Der ellers ikke har haft meget at smile af siden corona lukkede Danmark ned. Senest skulle han allerede være startet på højskolen i Silkeborg.  

- Det hele er bare blevet lidt anderledes, end hvad man havde planlagt. Så det er bare endnu en ting i rækken, som bare er lidt nederen, siger Asger Kusk Carlsen. 

Forstanderen havde da også håbet, at han kunne byde Asger og de 130 andre velkommen den 10. januar. 

- Det er jo på jysk godt træls. Så det liv og engagement og dannelse, som gerne skulle være sket det her forår, det er frosset ned for en periode, siger forstander på Silkeborg Højskole, Jacob Zakarias Eyermann. 

Højskolerne skal være bobler

Men måske er der en løsning på vej. Venstre vil nemlig have regeringen til at lave en beregning af, hvad det vil betyde for smittetrykket, og hvad risikoen er, hvis man lader efterskoler og højskoler få elever igen.  

- Det ophold man har som højskoleelev, det er simpelthen så unikt. For rigtig mange unge, betyder coronaen, at deres ophold er mere eller mindre gået i stykker. Hvis man tester dem tre dage før den dag, de skal afsted og så laver en boble omkring skolen, så må det være muligt at lave et system, hvor risikoen for smitte er meget lille, siger Kristian Jensen, der er Friskole- og efterskoleordfører for Venstre. 

- Jeg synes, det lyder som en god model. Og jeg synes også, man skal have de unges psykiske velbefindende med ind i billedet, for der er mange, som sidder hjemme, og går psykisk ned på det, og der kunne højskolen være med til at blæse noget energi og tø de unge op, siger forstanderen på Silkeborg Højskole, Jacob Zakarias Eyermann.

Men spørgsmålet er om den mulige gevinst er risikoen værd? 

- Jeg kan ikke love jer, jeg ikke bliver smittet ved at gå ned i Føtex og handle ind, og jeg kan heller ikke love, at nogle ved det her bliver smittet. Men derfor er det, at vi skal have beregnet, hvad risikoen egentlig er. Så kan vi tage stilling ud fra fakta og ikke bare ministerens mavefornemmelse, eller hvad der hidtil har været gældende, siger Kristian Jensen. 

I Thyborøn håber Asger Kusk Carlsen i hvert fald, at han snart kan bytte sommerhuset ud med højskolen. 

- Jeg har været her i et par uger nu, og så sjovt er det heller ikke at læse bøger alene, jeg vil hellere læse dem sammen med nogen på højskole. Men jeg tager en dag af gangen, og så krydser jeg fingre, slutter han.