Ekspert: Skovflåten er Danmarks farligste dyr
Det er højsæson for at gå ture i skoven, men lige nu risikerer du at få en potentielt dødbringende passager med på gåturen.
Den er svær at se, umulig at høre og bider den sig fast, kan det få alvorlige konsekvenser.
Skovflåterne er alle vegne lige for tiden. Den lille mide er ikke meget større end et knappenålshoved, og den lever af at suge blod fra mus, firben og andre pattedyr som os mennesker.
- De kravler op på planterne, og så sidder de der med det forreste benpar spredt ud, indtil de kan mærke, at noget kommer forbi - og så hopper de, forklarer naturvejleder Jan Kjærgaard fra Naturstyrelsen Søhøjlandet.
Kun tre gange i løbet af sit liv har en skovflåt brug for et stort måltid blod. Det sker i forbindelse med at den skifter fra æg til larve, fra larve til nymfe og fra nymfe til voksen flåt.
Kan give hjernebetændelse og lammelser
I sig selv er skovfåten ikke farlig, men den kan overføre alvorlige sygdomme til mennesker. Mest kendt er borrelia, som kan udvikle sig til borreliose, der kan give hjernebetændelse og lammelser. Det er dog langt fra alle flåtbid, der fører til borrelia.
- Vi ved i Danmark, at omkring 5-25 procent af flåterne har borrelia, men selv hvis du bliver bidt af en flåt med borealia er det slet ikke sikkert, du bliver syg, siger Nanna Skaarup Andersen, der er læge og forsker i flåtsygdomme.
Ud over borrelia kan skovflåter også smitte med sygdommen TBE. Det er en form for hjernebetændelse, som der på nuværende tidspunkt ikke findes nogen behandling mod, så sygdommen kan være mere alvorlig end borrelia. Indtil 2009 var TBE kun registreret på Bornholm, men siden da har der været tilfælde i Nordsjælland, på Fyn og i Vestjylland.
Der er altså god grund til at holde øje med det lille dyr.
- Det er det farligste dyr i Danmark, hvis du spørger mig. Farligere end ulven, siger Nanna Skaarup Andersen.
Flåter skal af med det samme
Flåter bider sig ikke fast alle steder på kroppen, men kravler rundt for at finde et sted, der er fugtigt og har tynd hud.
Den bedste måde at undgå bid fra en skovflåt, er at fjerne den, før den overhovedet når at bide. Skulle man blive bidt, er der kun ét at gøre.
- Når man finder en flåt, så skal den af med det samme. Hvis man ikke har en pincet på sig, så er det bedre at bruge neglene til at hive den af end at lade den sidde. Man skal ikke være bange for dem, men man skal sørge for at kigge sig selv efter, hvis man har gået en tur i skoven eller langs markvej. Og så skal man få dem af, hvis man ser dem, siger Nanna Skaarup Andersen.
Ingen grund til at frygte skoven
Selv om det lille dyr kan være farligt, så mener naturvejleder Jan Kjærgaard dog ikke, man skal være bange for at bevæge sig uud i naturområder, hvor der kan være flåter.
- Man skal ikke være bange for at gå i skoven, men man skal holde øje med, om man har fået flåter med hjem, siger han. Og han har et tip til at gøre flåttjekket lidt sjovere:
- Jeg plejer at sige, at det er bedst at få kæresten til at tjekke dig - de er omhyggelige med at undersøge grundigt. Også mere grundigt end ægtefæller, siger Jan Kjærgaard med et smil.